Dette håper Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) å få svar på så snart som mulig. Gjennom flere år har de stilt spørsmål internt i organisasjonen rundt Hustad fengsel uten at de opplever at ledelsen har tatt tak i problemstillingene.

Risiko

En av de mer alvorlige forholdene i varslingen dreier seg om fanger som fikk gå fri for å jobbe for ansatte ved fengselet. Ordningen, som Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) til slutt satte en stopper for, innebar at flere av de innsatte var ute av fengselet helt uten tilsyn.

– Hvordan har tryggheten vært for de innsatte, og også for beboerne rundt fengselet? Hvilke risikovurderinger er blitt gjort? Det er en grunn til at vi setter mennesker i fengsel, sier Hein Bæra til Romsdals Budstikke.

Andre spørsmål er om noen av de innsatte ble skadd under slikt arbeid, om de ruset seg mens de var uten tilsyn, og om det ble gjort konkrete risikovurderinger av hver enkelt.

Uvanlig

Totalt skal varslingen dreie seg om rundt 20 ulike forhold.

– Er det som har kommet fram fra Hustad fengsel «hverdagsmat», altså noe som ofte skjer?

– Etter mine erfaringer så er dette heldigvis ikke vanlig kost, men vi må vente på svaret fra politiet, og hva en eventuell gransking konkluderer med. Vi må få svar på hvordan dette kunne skje, sier Hein Bæra.

– KY har tatt opp dette gjentatte ganger uten å komme noen veg. Det er ikke slik at de plutselig har sett denne praksisen og så springer de til politiet med en anmeldelse av sine ledere. De har forsøkt å få innsyn i dette i flere år, men har ikke lykkes med det.

– Hva er det som gjør at du mener dette er en alvorlig sak?

– Det er forskjell på enkelttilfeller og om det er en praksis over flere år. Feil begått i tjenesteforholdet skjer, og det ordner man i de rette foraene. Men hvis dette har vært en praksis som har pågått over mange år og som har vært allment kjent, så er det noe annet. Derfor må omfanget granskes.

Vet ikke

Hein Bæra understreker også at det er politiet som skal etterforske dette, og ikke fagforeningen. Hvordan politiet ligger an, vet hun ikke.

– Det er flere uker siden jeg sendte denne anmodningen på vegne av KY til politiet, sier hun, men hun har altså ikke hørt noe derfra.

Romsdals Budstikke har flere ganger mandag forsøkt å få tak i påtaleansvarlig Ove Brudevoll i Møre og Romsdal politidistrikt, men har ikke lyktes med dette.