– Det var litt høgere temperatur enn hva jeg er vant til, ja. Jeg måtte si fra for at vi kom inn i former der man har respekt for folk. I alle fall når vi har gjester som legger fram noe, forteller ordfører Oddvar Myklebust (Ap) til Romsdals Budstikke.

– Når folk fikk en forståelse for hva det gikk ut på, ble det saklig og bra. Uroen handlet mye om mangel på informasjon, så det må bli proffere i neste omgang. Et kart som viser havbeiteområdet bedre, hadde også vært bra, sier ordføreren.

Utestengt

Fiskerne som tok ordet var redde for å bli utestengt fra de beste områdene, og mente det gikk på Allemannsretten løs.

Fullt hus – ingen jubel: Yrkesfiskere, pensjonerte fiskere og hobbyfiskere, i alt ca. 40, møtte på folkemøtet om mulig etableringen av kommersielt havbeite med hummer i Sandøy.

– Skal dette området kun være for fiskere fra Sandøy kommune? spurte Atle Godøy fra Midsund, som driver krabbefiske rundt Harøya.

– Da blir det som i gamle dager da møringene ble jaget heim fra Lofothavet, påpekte Godøy.

– Hvem får i det hele tatt fiske i beiteområdet? Skal Norsk Hummer opptre som de nye «væreigarane» i kommunen? ville Karsten Myklebust vite.

– Må reguleres

Jan Kåre Brunvoll i Øya Sjømat AS svarte:

– Det er alle fiskere som står på blad A og B i fiskermanntallet. De med registrert fiskebåt kan ha et bruk på 100 teiner. De med båt uten merke kan ha 10 teiner, som for vanlige fiskere, men det må en viss regulering til når området er så lite, og det skal gjelde som for vanlige hobbyfiskere.

– Men det må ei viss regulering til når området er så avgrensa som det er og det skal gjelde hele året, la Brunvoll til, og ble bombardert av nye spørsmål.

Mer yngel

Norsk Hummer hadde på forhånd laget et firesiders informasjonsskriv, men det var åpenbart ikke nok.

– Her er så mye uklart at jeg vet nesten ikke hva jeg skal være motstander av, kom det fra Lodve Morsund mot slutten av møtet.

Overfor fiskerne påpekte Norsk Hummer at hummerbestanden vil øke også utenfor havbeiteområdet, siden konsesjonen pålegger å sette ut ti prosent av yngelen utenfor havbeitet.

Selskapet informerte også om klekkeriet de driver på Tustna og hvordan de kan bruke tildelte EU-midler på 1,2 millioner euro (10,8 mill. kr) på mer forskning.

Ikke overbevist

Blant skeptikerne på møtet var pensjonert yrkesfisker Reidar Finnøy.

– Jeg kan ikke se for meg at de positive sidene skal oppveie de negative. Mest reagerer jeg på mangel på informasjon. Det burde kommet via Fiskarlaget, sier Finnøy til Romsdals Budstikke.

70-åringen er pensjonert fra fiske på «storsjøen» men har fortsatt lisens for 100 hummerteiner.

– Hva betyr hummerfisket for deg?

–   Det er for trivselen. Det er artig å ha noe å gjøre på sine gamle dager. Jeg skal nok leve uten, men hummerfiske har mye å si for trivselen til folk som bor her, sier Finnøy, som ikke vet om han kommer på neste møte.

– Jeg vet ikke om jeg kan gjøre noe fra eller til. Det blir opp til Fiskarlaget. Sjøl er jeg gammel og har ingen til å ta over etter meg. Det handler om neste generasjon. Jeg ser ikke mange arbeidsplassene i prosjektet, men det kan hende andre gjør, sier Finnøy.

– Dere vil få levere hummer?

– Ja, men hva blir prisen da? Det bestemmer jo de. For yrkesfiskere vil det uansett måtte gå igjennom salgslaget for fisk, skal man kunne følge med på bestanden. Noe annet kan jeg ikke tenke meg, sier Finnøy.

Avventer

Mens rådmann Ann-Heidi Paulsen Orvik har uttalt at hun er svært positiv til hummerprosjektet, er ordføreren langt mer avventende.

– Temaet er interessant, men personlig har jeg ingen mening ennå. Kommunen sakner like mye informasjon som de andre. Dette kan jo få konsekvenser for alle. Da er det viktig å se på muligheten for arbeidsplasser, og hvor mange. Vi må også sørge for at vi ikke utestenger noen totalt med en eventuell konsesjonen. Yrkesfiskerne kan tilbys ordninger, men om hobbyfiskerne og andre går med på dette, gjenstår å se, sier Myklebust.

– Vi hadde rett og slett informert altfor dårlig på forhånd, erkjenner den lokale samarbeidspartneren bak et mulig hummerbeite i Sandøy.

----------------------

– Vi ble tatt på senga

– Det skal ikke mangle på informasjon til neste møte i hvert fall, lover Jan Kåre Brunvoll i Øya Sjømat AS, den lokale samarbeidspartneren til Norsk Hummer AS.

– Folk hadde gjort seg opp ei mening på et altfor lite faktagrunnlag. Mange tenkte nok «dette skal vi ikke ha noe av». Det må vi ta på oss fordi vi var dårlig forberedt, sier Brunvoll til Romsdals Budstikke.

Om en måneds tid holdes derfor et nytt infomøte.

– Da vil vi ha flest mulig spørsmål på forhånd, slik at vi får svart på mest mulig. På kommunens nettsider blir det lagt ut e-post- og telefoninformasjon, slik at folk kan ta kontakt med oss.

– Hva synes du om sist møte?

– Det var som forventet. Vi må ta på oss det at vi var for dårlig forberedt, men vi fikk i hvert fall lagt ut hva det dreier seg om. Det dreier seg jo om å skape ei næring. Da blir det ikke tilfredsstillende for absolutt alle, men vi ønsker å ha en ordning for yrkesfiskere.

– Hva var det skepsis mot?

– Det kommer an på hvilken fisker man er. Mange tenkte nok at man overhodet ikke får fiske hummer i Sandøy kommune mer, men det stemmer ikke. At hobbyfiskerne ikke får fiske på dette området, handler om at man skaper ei næring. Da må man gi fra seg noe. Gulrota er at bestanden økes også utenfor området.

– Forstår du skepsisen?

– Det er jo mest mangel på informasjon, men klart jeg gjør det. Det er det vi må prøve å bedre i neste møte, sier Brunvoll.