De siste månedenes rekordhøge utskrivingstall (antall 24-timersmeldinger, som er beskjed om pasient som trenger kommunal omsorg ved utskriving, journ.anm.) fra helseforetaket legger stort press på tjenestene i pleie og omsorg i Molde.

Trosser plan

I et ferskt saksframlegg biter rådmannen i det sure eplet og foreslår to nye beredskapsplasser, til tross for at den vedtatte Helse- og omsorgsplana «Lengst i egen heim» bygger ned institusjonsplassene.

– På kort sikt vurderer rådmannen muligheter for å opprette beredskapsplasser i sjukeheim for å kunne håndtere situasjoner der kommunen ikke har kapasitet til å ta imot utskrivningsklare pasienter, skriver rådmann Arne Sverre Dahl og viser til den klare økonomien i det.

Brukt opp budsjett

Per 23. juni har kommunen allerede brukt godt over (2,9 mill. kr) de avsatte 2,25 millionene som var satt av til betaling for liggedøgn på sjukehus. Ifølge samhandlingsavtalen med helseforetaket må kommuner betale en døgnpris på 4.505 kroner for en utskrivingsklar pasient de ikke kan ta imot.

Men på korttidsinstitusjonen Kirkebakken, som tar imot mange av de med mest behov for hjelp, benyttes rundt halvparten av plassene av personer med langtidsvedtak.

Når kommunen sjøl drifter institusjonsplasser for i snitt 2.230 kroner per døgn, er det penger å spare på å greie å ta imot flere enn i dag, påpeker rådmannen.

Samme ramme

Kostnaden for de to beredskapsplassene, som skal frigjøre korttidsplasser på Kirkebakken, skal imidlertid tas fra eksisterende rammer innenfor pleie og omsorg.

– Hvem skal det da gå utover, hvis det er samme rammen. Det trengs en diskusjon om hvor lenge «Lengst mulig i egen heim» er? Det er tragiske eksempler for folk som bor for lenge heime, spesielt personer med demens, påpekte Terje Tovan (BOR) om forslaget som fikk full støtte fra alle partiene i formannskapet tirsdag.

– Antall 24-timersmeldinger har gått kraftig opp, men vår behandling av dem har blitt atskillig bedre. Det må vi ikke glemme, sa Geir Blakstad (H) som lovet at Drift og forvaltningsutvalget han leder følger godt med.

Kritikk av foretak

Formannskapet vedtok også kritikk av Helse Møre og Romsdal HF for manglende papirer med utskrivingsklare pasienter (epikriser), ført i pennen av Torgeir Dahl (H) og Sidsel Rykhus (Ap). Manglende epikriser fører ifølge kommunen til en masse ekstraarbeid med å innhente informasjon om oppfølging av pasienter.

– Epikrise-dokumenteringa er veldig alvorlig. Det handler først og fremst om behandlinga av den enkelte pasient. Vi må gi tydelig beskjed til Helse Møre og Romsdal at dette ikke er noe vi aksepterer framover, sa Dahl.

Takk for at du abonnerer på Romsdals Budstikke!