I Molde er 76 prosent av innbyggerne over 65 år vaksinert for covid-19.

Det er 20 prosent over det nasjonale snittet, opplyser assisterende kommuneoverlege Marit Teigen Hauge i ei pressemelding.

Også sammenlignet med Ålesund og Kristiansund ligger Molde langt foran, skriver kommunen.

– Dette har vært mulig takket være det tette samarbeidet mellom helsesykepleiere, fastleger, flyktningtjenesten, skoler og barnehager som har gjort en beundringsverdig innsats med å sikre at alle, uavhengig av bakgrunn eller språk, har fått tilgang til vaksiner og nødvendig informasjon, sier Teigen Hauge.

Blant innbyggerne over 65 år i Kristiansund og Ålesund er henholdsvis 36 og 56 prosent vaksinert for covid-19. Den nasjonale andelen er 53 prosent.

Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Bjørg-Irene Hovde

Ulykke: Buss mot syklist

Politiet melder tirsdag kveld om en trafikkulykke i Elnesvågen.

Påkjørsel buss mot syklist.

Hendelsesforløpet er trolig at bussen har truffet syklisten i front. Ukjent hastighet. Syklisten er fraktet til sykehus med det som betegnes som alvorlige skader.

Operasjonsleder Sindre Molnes opplyser til Romsdals Budstikke at ulykka skjedde da bussen skulle svinge av fylkesvegen, og krysset gang og sykkelvegen der syklisten kom i motsatt retning.

Bussen kjørte i retning Bud fra Elnesvågen.

Politiet har fått opplyst at personen går inn og ut av bevissthet.

Bjørg-Irene Hovde

Utsatt for vold på massasjeinstitutt

Politiet melder at det har vært en voldshendelse inne på et massasjeinstitutt i Kristiansund sentrum. En ansatt er slått i ansiktet av en kunde. Kunden er stukket fra stedet.

Politiet er på plass sammen med helsepersonell. Fornærmede er oppegående men har kuttskader i ansiktet.

Mistenkte er identifisert, opplyser politiet.

Politiet har søkt etter gjerningsmannen som ble pågrepet i området St Hanshaugen uten dramatikk.

Politiet skriver i loggen at de mener det er utført en grov kroppsskade.

Politiet var bevæpnet under aksjonen med å finne gjerningsmannen.

I forkant av pågripelsen har siktede slått en 10-åring i ansiktet. Politiet skriver at det fremstår som uprovosert. 10-åringen fikk et kutt i leppa.

Bjørg-Irene Hovde

Ekstra skogbrannhelikoptre i beredskap

Seks ekstra skogbrannhelikoptre er satt i beredskap rundt om i landet fra onsdag.

DSB opplyser på X at de har gjort en vurdering og setter ekstra beredskap med ett helikopter følgende steder og tidsrom:

– Værnes 22.05–27.05

– Værnes 24.05–27.05

– Kjeller 22.05–27.05

– Stavanger 22.05–27.05

– Kjevik 22.05–24.05

– Voss 22.05–27.05

Det faste beredskapshelikopteret står på Torp.

Bjørg-Irene Hovde

Trenger flere tusen nye ansatte i Møre og Romsdal

Bedriftene i Møre og Romsdal trenger 3 200 nye medarbeidere. Det kommer fram av NAVs bedriftsundersøkelse for 2024. Den viser at det fortsatt er høy mangel på arbeidskraft i Møre og Romsdal, men noe lavere enn i 2022 og 2023.

570 bedrifter har gitt tilbakemeldinger, tilsvarende en svarprosent på 61.

Det er vanskeligst å rekruttere nødvendig kompetanse i helsesektoren og innen ulike håndverksfag.

22 prosent av bedriftene i Møre og Romsdal forventer flere ansatte om ett år, mens 13 prosent venter en reduksjon i antall ansatte. Det er omtrent som i fjor. De siste årene er det blitt vanskeligere å rekruttere ønsket kompetanse. I år svarte 28 prosent av bedriftene at de over en tremåneders periode ikke har lykkes å rekruttere ønsket kompetanse.

40 prosent bekrefter at det er aktuelt å ansette flere lærlinger.

NTB

Prideflagg-nekt skaper reaksjoner

De siste årene har det vært flere hendelser med hærverk på Pride-flagg i Ålesund, skriver Sunnmørsposten. Nå har kommunen bestemt at flagget ikke skal heises på skoler i år. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB

Kommunedirektøren i Ålesund har bestemt at skolene i kommunen ikke får heise regnbueflagget under årets Pride-feiring. Avgjørelsen skaper kraftige reaksjoner.

– Skolene skal være for alle elever, og det blir arbeidet med inkludering og mangfold hver dag gjennom året. Kommunedirektøren har etter ønske fra flere bestemt at det ikke flagges ved skolene i Ålesund under Pride i år.

Det står det, ifølge Sunnmørsposten, i et brev fra kommunen som gikk ut til rektorene ved alle skolene i Ålesund i starten av mai.

I brevet opplyser kommunalsjef Hildegunn Pedersen også at regnbueflagget vil heises på rådhuset og i sentrum under Pride-feiringen i juni.

Kommunalsjef Pedersen har så langt ikke hatt anledning til å kommentere saken overfor Sunnmørsposten tirsdag.

Trosser avgjørelsen

Tidligere har det ikke vært noen felles bestemmelse for å heise regnbueflagget på skolene i kommunen. Det har vært opp til hver enkelt skole, og praksisen har dermed variert.

Konstituert rektor ved Blindheim ungdomsskole i Ålesund, Hallgeir Buset forteller til Sunnmørsposten tirsdag kveld at de vil trosse avgjørelsen.

Hos dem vil Pride-flagget vaie i flaggstanga ved skolen onsdag morgen.

– Dette strider mot alt hva Blindheim ungdomsskole står for. Vi ønsker å være inkluderende og heie på mangfoldet, sier Buset til avisen.

Sterke reaksjoner

Varaordfører i Ålesund kommune, Monica Molvær, stiller seg sterkt kritisk til vedtaket.

– Skolen skal være en trygg plass å være for alle barn og ungdommer, og da er det viktig å vise raushet og mangfold. Ved å ta et aktivt standpunkt om nei til flagging på alle skoler i Ålesund, gjøres det stikk motsatte. Dette angår oss alle og bør være en større politisk sak, sier Molvær i en uttalelse.

Stortingsrepresentant og leder i Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anette Trettebergstuen, mener man har misforstått hva Pride-flagget symboliserer.

Overfor Nettavisen påpeker hun at flagget symboliserer mangfold, frihet og grunnleggende menneskerettigheter.

– Denne begrunnelsen og dette vedtaket gjør meg flau, og det viser at kampen ikke er over. Fordommer og mangel på kunnskap lever i beste velgående, sier Trettebergstuen til avisen.

– Veldig synd

Høyre-leder Erna Solberg uttaler i en pressemelding at hun blir lei seg av at denne debatten dukker opp igjen, og mener Prides budskap er noe som burde være helt ukontroversielt og noe alle burde kunne stille seg bak.

– Et fåtall har klart å skape et inntrykk av at man ved å feire Pride må innta et bestemt sett politiske meninger. Det er veldig synd, for det er helt feil. Ingen «eier» Pride-flagget, sier Solberg.

Katharina Hovde

Øver på flyplassen hele uka

Avinor kjører øvelser på Molde lufthavn hele uka, melder Nordmøre og Romsdal brann og redning tirsdag ettermiddag.

– Røyk og flammer kan forekomme, skriver de.

Katharina Hovde

Rykket ut til Tine

Brannvesenet i Hustadvika har vært ute på en automatisk brannalarm ved Tine i Elnesvågen, melder 110-sentralen i Møre og Romsdal tirsdag ettermiddag.

– Situasjonen avklart, ingen brann, skriver de.

Katharina Hovde

Mistenkt for ruskjøring

Tirsdag ettermiddag stoppet politiet en mann på Krifast i Gjemnes. Mannen er mistenkt for å ha kjørt i påvirka tilstand.

– Blodprøve tas og sak opprettet, skriver politiet.

Katharina Hovde

Flere bankkunder trukket dobbelt

Feilen rammer også kunder i Sparebank 1 SMN. Foto: Skjermbilde

Sparebank 1 og Eika Gruppen opplyser til tirsdag til VG at deres avtalegiro-kunder er rammet av en feil som gjør at fakturaene har blitt trukket to ganger.

Til avisa sier kommunikasjonssjef Tone Mesna i Sparebank 1 at de foreløpig ikke har oversikt over omfanget, og at de jobber med feisøking.

– Vi ser det i flere av Sparebank 1-bankene, og ifølge vår leverandør er det flere banker utover Sparebank 1-bankene som har samme problemet, sier Mesna til VG.

– Vi beklager overfor kundene våre, og håper problemet løses så fort som mulig, sier hun.

Katharina Hovde

Ferjesamband var innstilt

På grunn av tekniske problemer er ferjesambandet mellom Aukra og Hollingsholmen innstilt inntil videre, meldte Fjord 1 like før klokka 11 tirsdag formiddag.

Regionleder Jan Petter Jagedal Thomsen i Fjord 1 sa til Romsdals Budstikke at de holdt på med feilsøking. Han svarte ikke på om de hadde et mulig tidsestimat for innstillingen.

I ei oppdatering melder Fjord 1 at det blir normal drift i sambandet fra klokka 12.15.

NTB

Personer med lav inntekt er sjeldnere på sykehus

Sosial ulikhet i bruk av sykehus er spesielt tydelig for planlagte polikliniske konsultasjoner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

I 2022 fikk personer med lav inntekt i snitt 1,2 behandlinger på sykehus, mens den øvrige befolkningen fikk 1,5, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Selv om Norges helsetjenester nesten er fullfinansiert av det offentlige, ser vi en sosial ulikhet i bruk av sykehustjenester, sier seniorrådgiver Geir Hjemås i SSB.

Ferske tall fra byrået viser at nærmere 40 prosent av den norske befolkningen fikk behandling på sykehus i 2022.

Blant personer med vedvarende lav inntekt – en gjennomsnittlig inntekt for husholdningen som ligger under 60 prosent av medianinntekt over tre år – fikk 340 av 1000 behandling på sykehus.

I den øvrige befolkningen fikk 373 av 1000 personer tilsvarende behandling.

– At grupper som oftere rapporterer om dårligere helse i mindre grad mottar behandling i sykehusene, peker mot en mulig ulikhet i tilgangen til og bruken av helsetjenester, forklarer Hjemås.

Ulikhetene er små blant pasienter som har vært innlagt på sykehus over natten, men for dagpasienter er det tegn til en lavere andel pasienter i gruppen med vedvarende lav inntekt.

De store forskjellene i bruk av helsetjenester mellom de med lav inntekt og den øvrige befolkningen ligger i polikliniske behandlinger, som ikke krever innleggelse.

321 av 1000 menn fra den øvrige befolkningen var til poliklinisk konsultasjon i 2022, mens blant menn med vedvarende lav inntekt var tallet drøyt 285. For kvinner gjaldt det 381 av 1000 fra den øvrige befolkningen, sett mot 345 med lav inntekt.

Katharina Hovde

Nattestenger tunnelen neste uke

Foto: Skjermbilde Vegvesen trafikk

Mandag til søndag neste uke, altså mellom 27. mai og 2. juni, vil Tussentunnelen holde stengt mellom klokka 18 og 06. Årsaken er vegarbeid, melder Statens vegvesen.

Omkjøring vil være skiltet via Skaret.

Utrykningskjøretøy kan passere, skriver Vegvesenet

NTB

To rumenske menn tiltalt for svindel mot flere hundre nordmenn

Økokrim har tiltalt to rumenske menn for å ha svindlet over 400 nordmenn. Mennene skal ha sendt ut sms-er der de utga seg for å være fra Statens vegvesen.

Økokrim mener mennene står bak en stor svindelsak hvor 423 nordmenn er blitt bedratt.

– Ved hjelp av utspekulerte metoder forsøkte gjerningspersonene å tappe uvitende ofre for mer enn 10 millioner kroner, heter det i en pressemelding fra Økokrim.

Etterforskningen startet i januar i fjor etter en anmeldelse fra Statens vegvesen. De tiltalte utga seg blant annet for å være fra Vegvesenet for å lure nordmenn til å oppgi innloggingsdetaljene til BankID.

Høsten 2023 gikk rumenske myndigheter til aksjon i Romania, hvor 40 rumenske politifolk deltok i en koordinert aksjon. Mannskap fra Økokrim var også på plass og de to rumenske mennene ble pågrepet.

NTB

Vestre vil gjøre det enklere å gi yrkesforbud

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) vil gi Helsetilsynet mer makt og pasienter bedre mulighet til å styre unna «farlig» helsepersonell. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) vil gi Helsetilsynet mer makt og pasienter bedre mulighet til å styre unna «farlig» helsepersonell.

Helseministeren vil blant annet at Helsetilsynet skal kunne forby helsepersonell som har mistet autorisasjonen sin, eller som utgjør en fare for pasientene sine, fra å yte helsehjelp. Dersom det ikke etterleves, kan Helsetilsynet gi den aktuelle personen et tvangsmulkt.

– Endringene vi gjør nå, skal styrke pasientsikkerheten, sier Vestre til Aftenposten.

I dag er det mulig for helsepersonell som har mistet autorisasjonen, å fortsette å jobbe i helserelaterte yrker som ikke krever autorisasjon.

Vestres forslag skal for eksempel hindre at en tidligere sykepleier som forgrep seg på pasienter på et sykehus, skal få jobb som pleieassistent på et sykehjem.

Han erkjenner imidlertid at det finnes gråsoner og behandlingstilbud som faller utenfor autorisasjonssystemet og de «vanlige» helsetjenestene som reguleres etter helselovgivningen.

– Lovforslaget vil ikke hindre at helsepersonell som har mistet autorisasjonen, gir alternativ behandling eller bruker titler som ikke krever autorisasjon, sier Vestre.

Katharina Hovde

Kontrollerte førere i Ålesund og Kristiansund

I 06-tida tirsdag morgen melder politiet at de har kontrollert 47 bilførere i ved Flyplassveien i Kristiansund. Ingen reaksjoner, skriver de.

En time seinere melder de at de har kontrollert 50 sjåfører ved Gåseidvika i Ålesund. Ingen reaksjoner, skriver de.

Joachim Høyer

Gjemnes: – Bil mot motorsykkel

Det er politiet i Møre og Romsdal som melder om en trafikkulykke mellom en bil og motorsykkel på RV 666 ved Sogna i Gjemnes.

Operasjonsleder Tor André Gram Franck sier til Romsdals Budstikke at ingen av de involverte i ulykken framstår som alvorlig skadet.

– Motorsykkelen har kommet over i motsatt kjørefelt i en sving. Truffet bilen midt i fronten. Fører av motorsykkel er blitt kastet av sykkelen. Han blir kjørt til sykehuset i Molde i ambulanse. Politiet oppretter sak på forholdet, melder politiets operasjonssentral.

– Ulykken har skjedd i ca. 70 kilometer i timen. Airbag utløst på bilen. Nødetatene er på veg til stedet, melder politiets operasjonssentral.

Joachim Høyer

UP: – Fem anmeldelser med førerkortbeslag

UP har ikke tatt helligdagsfri og har vært aktive i regionen vår på jakt etter fartssyndere. Det melder politiet i Møre og Romsdal.

Tre ulike kontroller førte til fem anmeldelser med førerkortbeslag.

– UP har i dag hatt tre ulike kontroller i 80-sona på 136, strekningen Ørskogfjellet - Måndalen. Resultat: 12 forenklede forelegg. Fem anm. med førerkortbeslag.

Høyeste målte hastighet var 129 kilometer i timen, melder politiet.

Katharina Hovde

75 kontrollert for promille

Politiet har mandag formiddag gjennomført en promillekontroll i Wilhelm Dalls vei i Kristiansund.

– 75 kontrollerte førere og ingen utslag, skriver politiet.

NTB

Dopsalg i Telegram-grupper skaper hodebry for politiet

Telegram vil ikke dele brukerdata med politiet, noe som gjør det vanskelig å finne personer som driver dopsalg i hemmelige kanaler i meldingstjenesten. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Politiet merker en økning hemmelige grupper på Telegram der det selges dop, men meldingstjenesten vil ikke utgi brukerdata.

– Vi har sett en enorm økning i antall grupper som utelukkende er opprettet for distribusjon av all slags type narkotika i både større og mindre mengder, over hele landet, sier kommunikasjonsrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen i Kripos til NRK.

Disse hemmelige gruppene og kanalene er ikke søkbare, og man må ha en invitasjon for å få tilgang, ifølge Kripos. Politiet er ikke invitert, og de sliter med å komme seg inn.

Kripos har bedt Telegram om å dele brukerdata, men Telegram nektet.

– Telegram samarbeider ikke like smidig som Snapchat, sier Christoffersen.

Telegram-sjefen Pavel Durov er en regimekritiker som flyktet fra hjemlandet Russland etter å ha nektet å gi brukerdata til myndighetene. I flere intervjuer har han sagt at han verdsetter personvern.

Christoffersen sier at Kripos har informasjon om at barn helt ned i 13-årsalderen har fått kjøpt narkotika på plattformen.

NTB

Brannsjefer med klar beskjed: – La være å tenne på noe som helst

Brannsjef Terje Romfog i Rakkestad, brannsjef Terje Surdal i Sarpsborg, observatør Audun Dragland og fartøysjef Axel Haare i samtale før avgang for brannovervåkingsflyet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB
Observatør Audun Dragland fra Follo flyklubb holder et vaktsom øye over området. Brannvesenet driver brannovervåking med småfly. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB
Brannvesenet driver brannovervåking med småfly. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

Skogbrannfaren langs kysten i store deler av Sør-Norge er på vei opp. Brannsjefer i Østfold er bekymret før de kommende dagene.

De fleste stedene ligger det an til at sommervarmen som har truffet Sør-Norge, skal vare i flere dager.

Brannsjefene i Sarpsborg og Rakkestad kommune, Terje Surdal og Terje Romfog, oppfordrer til å avstå fra bruk av ild i skogen.

– Det er én ting som gjelder: La være å tenne på noe som helst – kaffebål, primus eller engangsgrill. Du aner ikke hvor fort det kan spre seg og hvor stor en brann kan bli, sier Romfog til NTB.

Tørt i store områder

Meteorologisk institutts skogbrannfareindeks viser at flere områder langs kysten kan vente seg økende skogbrannfare de kommende dagene. Flere steder på kartet er markert med mørkerødt, noe som viser at skogbrannfaren er stor.

Det er dårlig nytt for allerede tørre områder. Yrs oversikt over farevarsler viser gult varsel for skogbrannfare i nesten hele Sør-Norge. I Rogaland har det søndag blitt sendt ut oransje farevarsel.

Romfog sier folk gjerne må komme seg ut i skogen, men at de også kan bidra i kampen mot mulige skogbranner gjennom å plukke med seg glass eller annet søppel fra skogen.

Ekstra flyberedskap

Et overvåkingsfly bistår flere kommuner i Østfold med skogbrannberedskapen.

Surdal, som er Sarpsborg kommunes brannsjef, sier overvåkingsflyet er et viktig hjelpemiddel i kampen mot store og alvorlige branner.

– Det gjør at vi får et tidlig varsel dersom det blir observert røyk. Da kan vi nå fram raskere om det er langt mellom husstandene. Det er mye skog i Østfold, forteller Surdal.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har satt inn ekstra helikoptre i skogbrannberedskap gjennom helgen.