Agnes Margaret Dale rundet nylig 50 år. Hun er med andre ord fortsatt ung og fremadstormende, men har allerede 33 år bak seg i frisørbransjen. Hun ser for seg et permanent yrkesliv som frisør – en bransje der statistikken viser at mange må gi seg tidlig på grunn av yrkesrelaterte helseplager.

Storesøster Magnhild Vågen (61) er Agnes Margaret sin arbeidsgiver på Salong Wi-To i Elnesvågen. Det var hun som sendte inn søknad til Det Kongelige Selskab for Norges Vel om at lillesøster måtte få den høythengende medaljen for lang og tro tjeneste. Den gis kun til arbeidstakere som har passert 30 år hos en og samme arbeidsgiver.

Medaljens framside

Medalje og diplom ble delt ut til en målløs Agnes Margaret på hennes egen 50-årsfest for et par helger siden. Hun kalles for øvrig bare for Margaret.

– En meget velfortjent medalje for lang og tro tjeneste. Margaret har gjort og gjør en uvurderlig jobb for sine mange trofaste kunder. Hun er svært pliktoppfyllende, engasjert og faglig oppdatert. Margaret er positiv, blid og gjør det lille ekstra for folk. Jeg skjønner godt at hun har fulle lister. Og så har hun holdt ut lenge i et hardt yrke. Det har hun jobbet bevisst for å kunne greie, sier Magnhild Vågen til Romsdals Budstikke.

Ble målløs

– Jeg ble målløs da jeg fikk medaljen. En veldig gledelig overraskelse som betyr mye for meg. Først og fremst er jeg ydmyk og takknemlig. Over at jeg har oppnådd en så gjev medalje, og at Magnhild synes jeg fortjener den. Det varmer. Det gir en ekstra inspirasjon til å stå på videre. Jeg har ingen andre planer enn å fortsette som frisør til jeg blir pensjonist. Det skulle bli 17 år til og 50 år som frisør til sammen. I et yrke der mange må slutte tidlig på grunn av plager med nakke, skuldre eller allergi, er jeg glad for at jeg kan fortsette. Jeg er glad i frisørjobben og i kundene mine, sier Margaret Dale.

Hvordan har hun holdt ut så lenge i frisørbransjen uten å gå på en smell? Margaret har flere svar på det spørsmålet.

– Jeg har hele tiden passet på å unngå overbelastning. Da ungene var små jobbet jeg for eksempel 50 prosent. Siden økte jeg forsiktig på og er nå oppe i 80 prosent. Og så drar jeg på hjemmebesøk til eldre kunder eller til folk som synes det er vanskelig å  komme seg ut. Det er viktig å ta best mulig vare på kundene og ta hensyn til deres behov og ønsker.

Handler om trivsel

– Videre handler det mye om trivsel og at jeg jobber med noe jeg virkelig liker. Jeg får utvikle kreativiteten min, jeg er en del av et trivelig kollegium, og ikke minst har jeg utrolig mange kjekke kunder. Det er en utpreget sosial jobb, der man også er både samtalepartner og psykolog. Vi frisører får vite veldig mye, og man blir en god lytter,  sier 50-åringen.

Hun understreker at det også er et stort pluss at hun får drive med opplæring av neste generasjon frisører. Det er noe av det kjekkeste Margaret vet om.

Lagarbeid

– I tillegg betyr min storesøster Magnhild mye. Hun har gitt meg ansvar i passe doser. Vi utfyller hverandre godt. Jeg har vært 33 år hos Salong Wi-To, og gleder meg til fortsettelsen.

Det gjør også storesøster Magnhild, som er 11 år eldre. Hun var 18 år da hun startet egen salong, som nå har 10 ansatte. Maghild kunne godt ha fått en medalje fra Norges Vel, hun også.

– Men jeg driver min egen bedrift, så da er jeg ikke kandidat, ler Magnhild.

Fakta: Frisørundersøkelsen 2013

  • I FAFO sin store frisørundersøkelse fra 2013 svarer halvparten av de spurte at de har jobbrelaterte helseplager.

  • En undersøkelse fra  Statens Arbeidsmiljøinstitutt (2012) viser at frisører, sammen med renholdere og yrkesaktive i primærnæringene, rapporterer om flest helseplager i jobben.

  • 30 prosent av frisørene slutter i jobben i løpet av de fem første årene.

  • Frisører eksponeres for flere kjemikalier som andre yrkesgrupper ikke får lov til å være i kontakt med uten beskyttelse.

Agnes Margaret Dale og søster Magnhild Vågen. Foto: Privat