Det er i forbindelse med regionreformen at Nordlandsforsking AS har gjort en uavhengig utredning av de maktpolitiske konsekvensene for Møre og Romsdal i en ny og større region.

Ifølge mrfylke.no er konklusjonen klar: Møre og Romsdal bør fortsette som eget fylke.

Ikke overrasket

Det er Møre og Romsdal fylkeskommune som har vært oppdragsgiver for Nordlandsforsking. Rapporten skal, sammen med fylkeskommunens eget arbeid, danne grunnlag for vedtak når regionreformen skal realitetsbehandles av fylkestinget i desember.

Fylkesplansjef Ole Helge Haugen sier han ikke er overrasket over anbefalingene i den ferske rapporten – som er i tråd med tidligere vedtak i fylkestinget.

Fire muligheter

Rapporten har vurdert fire muligheter for Møre og Romsdal i en ny og større region. Disse er å slå seg sammen med trøndelagsfylkene, Sogn og Fjordane, Sogn og Fjordane og Hordaland, og Oppland.

«Disse alternativene er videre vurdert opp mot en videreføring av Møre og Romsdal som egen region», skriver fylkeskommunen på egne sider.

I arbeidet med rapporten har Nordlandsforsking hatt dialog med regionale og lokale næringsaktører, eksperter, forskere og politikere. Folketallsutvikling, bosetningsmønster, næringsstruktur og politiske skillelinjer har vært viktige elementer i arbeidet.

Innstiller i november

– Det er viktig for oss at det politiske nivået får et best mulig kunnskapsgrunnlag før de skal gjøre vedtak om å eventuelt gå inn i en større region, sier fylkesplansjef Ole Helge Haugen.

Rapporten og fylkeskommunens egne utredninger er derfor sendt ut til fylkestinget, kommuner og regionråd.

Han opplyser at fylkesrådmannen kommer med sin innstilling til fylkestinget i løpet av november.

Du kan laste ned rapporten fra Nordlandsforskning her.