MOLDE: I avisspalter og på nettsteder går professor Kai Olsen og rektor Steinar Kristoffersen ved Høgskolen i Mode i strupen på hverandre.

Ber styret gå

Årsaka er at Olsen i et debattinnlegg har gått hardt ut mot styret ved Høgskolen.

Olsen mener styret må gå fordi det har valgt feil linje og tatt feil beslutninger i det mye omstridte arbeidet med å få til en fusjon med NTNU. Særlig rammer kritikken de eksterne styremedlemmene. I et svarinnlegg i Romsdals Budstikke går rektor Kristoffersen til motangrep mot Olsen.

Rektor skriver at Olsen har en «kampanje mot høgskolen i alle tilgjengelige trykte og digitale media», og understreker at Olsen skriver innleggene som privatperson og ikke på noen måte representerer Høgskolen i Molde i denne saka.

– Diktaturholdning

Det reagerer Olsen sterkt på. han avviser bestemt at han driver noen form for kampanje. Eller at han uttaler seg som privatperson.

– Jeg uttaler meg sjølsagt som professor ved Høgskolen i Molde. Det har jeg full rett til. Universitetsloven gir meg ikke bare rett, men også plikt til å uttale meg fritt, sier Olsen til Romsdals Budstikke.

I ett nytt debattinnlegg skriver Olsen at høgskolen har en rektor som ikke forstår at han leder en akademisk institusjon. Og at «Paradoksalt nok har Kristoffersen et ansvar under universitetsloven til å «framme og verne [om] akademisk frihet,» ikke til å kritisere ansatte som benytter denne friheten.»

– Føler du at rektor prøver å kneble deg?

– Ja. Rektor viser en litt sånn diktaturholdning, hvor det ikke er lov å kritisere øvrigheten. På en måte gir han meg en offentlig refs, men det faller tilbake på han sjøl. Det vekker oppsikt når rektor på en akademisk institusjon protesterer på at ansatte sier det de mener, sier Olsen til Romsdals Budstikke.

Forventer ikke å få siste ord

Olsen kommer neppe til å få svar fra rektor på sitt siste innlegg.

– Jeg ønsker ikke å bidra til at denne debatten eskalerer, sier rektor Steinar Kristoffersen til Romsdals Budstikke.

– Jeg forventer uansett ikke å kunne få det siste ordet eller overbevise motparten i denne saka heller. Grunnen til at jeg gikk ut med et leserinnlegg nå var at Kai gikk så hardt ut mot våre eksterne styremedlemmer.