22. september skal det avholdes en storstilt øvelse på fjorden utenfor Molde sentrum. Hovedmomentet i øvelsen er de nye batteriferjene på fjorden.

– Vi skal simulere en brann på ferja Malmefjord som skal ligge ute på fjorden med en del passasjerer om bord, sier varabrannsjef Trygve Lennavik.

Det er øvingsutvalget i Romsdalen som arrangerer øvelsen. Øvingsutvalget består av alle beredskapsaktørene i Romsdal og ledes av Jan Tore Westad fra Molde politistasjon.

– Øvelsen varer fra rundt klokka 09.00 til klokka 14.00, sier Jan Tore Westad.

Trygve Lennavik (t.v.) er nestkommanderende i øvingsutvalget, men Jan Tore Westad er leder. Foto: Kjell Langmyren

Fullskala

Dette blir en av de største øvelsene som har blitt holdt i området. Alle de tre blålysetatene er involvert, i tillegg til Boreal som eier ferja, Redningsselskapet, Hovedredningssentralen, Avinor, Statens vegvesen, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret og Molde kommune.

– Dette er en fullskala øvelse med over 150 personer i sving. Sivilforsvaret alene stiller med 60–70 personer, og alle aktører har forskjellige ting å øve på under øvelsen. Det kommer en redningsskøyte og redningshelikopter blant annet, sier Westad.

Det vil bli mye aktivitet knyttet til øvelsen som blir godt synlig for publikum. Det vil bli blålys både til lands, vanns og i lufta. Mange vil også få besøk på døra under øvelsen.

– Uniformert personell fra Sivilforsvaret vil gå fra dør til dør. De øver på å varsle personer i boliger i nærheten om farlig røyk og gasser, sier Westad.

Ferja blir liggende i området utenfor Grandfjæra mens øvelsen pågår. Øvingsutvalget ønsker at folk holder mest mulig avstand mens øvelsen pågår.

– Det vil bli mye røyk på fjorden og øvelsen vil bli godt synlig for mange i byen. Sannsynligvis sender vi ut en SMS via kommunen på forhånd også, sier Lennavik.

Evakuering

Molde kommune deltar også i øvelsen, og kommunen vil sette krisestab. Under øvelsen skal det også øves på evakuering.

– Molde kommune skal etablere et evakuerte- og pårørendesenter og det skal evakueres 50 markører fra en omsorgsbolig, sier Westad.

Han sier det er viktig at man får øvet på ulike hendelser.

– Jeg tenker det er viktig at befolkningen er klar over at vi har et øvingsutvalg med høy kompetanse på mange områder. Det er fire slike utvalg i fylket og vi møtes jevnlig gjennom året.

Låner bort ferje

Boreal låner midlertidig bort en ferje, men øvelsen vil ikke påvirke ferjetrafikken.

– Vi setter inn en reserveferje på sambandet Molde–Vestnes, så det er ingen problem, sier Kenneth Vassli i Boreal som mener øvelsen er viktig.

– Dette er ikke noe vi går rundt og er redd skal skje daglig, men sikkerheten er noe vi fokuserer på. Øvelsen er viktig med tanke på samhandlingen med de ulike etatene dersom noe skulle skje, sier Vassli.