Torsdag ettermiddag får Romsdals Budstikke en epost fra Molde videregående skole. Her står det:

«I morgen vil Molde vgs gjennomføre en øvelse/testing av vårt talevarslingssystem. Det vil innebære at våre naboer vil høre en beskjed fra utvendige høyttalere om en ‘alvorlig situasjon’. Vi har varslet naboer i Svenskebyen, men vil også varsle Romsdals budstikke. Selve varslingen vil kun høres i 1 minutt og vil bli avspilt en gang mellom kl. 13.30 og 15.30»

Alvorlige hendelser

– Det er et nytt system som alle videregående skoler i fylket får installert i disse dager. Det skal brukes ved varsling om brann eller andre alvorlige hendelser, forteller assisterende rektor ved Molde videregående skole, Marianne Anderson, til Rbnett.

Hun opplyser at beredskapssjefen i fylkeskommunen og en representant fra politiet kommer til dem fredag for å kurse de ansatte ved skolen. Det dreier seg både om hvordan de skal forholde seg til trusler og forebygging av alvorlige hendelser. Molde videregående skole sendte epost til Budstikka fordi mediehuset er å regne som nabo til skolen, får vi opplyst.

Det skal være tilsvarende øvelse på Romsdal videregående skole tidligere på dagen.

Vil ivareta ansatte og elever

Erik Brekken er kompetanse- og næringsdirektør i Møre og Romsdal fylkeskommune. Han forteller at dette er et system de har jobbet lenge med å få på plass.

– Ja, dette er en anskaffelse som ble besluttet for mange år siden. Det har blant annet vært en anbudsrunde, og vi driver nå og implementerer systemet på de ulike skolene. Det dreier seg om et teknisk varslingssystem, sier han til Rbnett.

– Vi ønsker å ta vare på bygningene, og vi ønsker selvsagt også å ivareta alle våre ansatte og elever. Tidligere har vi hatt anlegg for brannvarsling – nå får vi i tillegg til dette nye varslingssystemet. Det er en oppgradering i forhold til våre beredskapssystem for uønskede hendelser, sier Brekken.

– Vi prøver å lage så sikre og trygge miljø som mulig for elevene og de ansatte ved de videregående skolene. Dette gjelder også sikring mot uønskede hendelser, forklarer han.

– Må testes

Brekken kjenner ikke detaljene i hva som vil bli varslet av meldinger på skolene i Molde fredag, men sier anleggene også har utvendige høyttalere, og at også disse må testes.

– Vi må teste lyden og vi må få testet riktige meldinger. Det kan være mange forskjellige typer varslinger. Vi håper at vi slipper å bruke det til alvorlige hendelser, men det må uansett testes, sier Brekken.