– Det er basert på den informasjonen vi har tilgjengelig i dag, men den endelige konklusjonen er det Spesialenheten som skal trekke, sier politimester Bøen til Sunnmørsposten.

Lørdag stoppet en utagerende, lettkledd og blodig mann trafikken i Ålesund. Sunnmørsposten skrev at mannen ble pågrepet og lagt i bakken av politiet. Operasjonsleder hos politiet avviste og fastholdt gjennom dagen at politiet ikke hadde lagt noen i bakken under hendelsen.

Senere fikk Sunnmørsposten tilgang til en video som viste at mannen ble lagt i bakken av politiet etter et basketak. Mannen ble bevisstløs og døde kort tid senere.

Derfor ble ikke saka sendt til Spesialenheten tidligere

– Forstår du at politiet kan etterlate et inntrykk av at dere har noe å skjule, når dere sier dere ikke har lagt ham i bakken – og så har dere gjort det? I tillegg så blir ikke saka oversendt Spesialenheten før vi tar kontakt?

– Dette er etter mitt syn sakens kjerne. Vurderingen jeg tok på søndag om å ikke sende saka over til Spesialenheten, det er det vi kaller en fortløpende vurdering. Informasjonen vi hadde da tilsa at vi ikke skulle sende den over. Det er et regelverk for hvilke saker vi skal sende over. Vi er åpne for at den vurderingen kan snu om det kommer nye opplysninger. Det som skjedde mandag var at det ble stilt spørsmål ved om politiet gjør noe for å skjule det de har gjort. Da må vi ringe Spesialenheten, orientere dem og spørre om de vil ha saka. Det går ikke på hva vi har gjort, men inntrykket rundt å skjule noe, da står vi i en situasjon hvor vi må ha saka bort ifra oss. Når det begynner å stilles spørsmål med hvorvidt vi dekker over, da må vi iverksette det som har demokratisk kontroll over norsk politi – og det er Spesialenheten, forklarer politimester Ingar Bøen.

– I det øyeblikket vi har noe å skjule, må vi slutte

– Dere starter selv etterforskning av dødsfallet. Tilflyter all informasjon om hendelsen etterforskningsledelsen når operativ ledelse hele lørdagen benekter å ha lagt mannen i bakken?

– Alle som har vært litt i politiet vet at hvis du skal ha kontroll på en psykisk sjuk eller ruset person som ikke vil la seg kontrollere, så må vedkommende legges i bakken. Det stod i alle våre rapporter at vi la vedkommende i bakken.

– Kan publikum stole på at politiet ikke holder tilbake vesentlig informasjon fra hendelser når dere selv er involvert?

– Ja, for all del. I det øyeblikket vi har noe å skjule må vi slutte i politiet. Alle vet jo at når det skjer en slik hendelse, så er det masse folk som ser på. Mange filmer. Vi vet at det var mange vitner i denne saka, så vi har ikke mulighet for å skjule det som har skjedd. Vi kan ikke skjule noe når hundre øyne ser på oss. Det er det dummeste du gjør.

Politimester Ingar Bøen sier at han har lest alt av rapporter i saka, og sier han stiller seg bak jobben politiet gjorde under hendelsen - og at den i tillegg er korrekt vurdert. Han skjønner at det ser voldsomt ut for publikum, men mener betjentene gjorde det som var nødvendig i saken.