Fra før har Atlanterhavsvegen mellom Bud og Kårvåg, og Geiranger – Trollstigen status som Nasjonale turistveger her i fylket. Nå mener samferdselsdirektør Arild Fuglseth og konstituert fylkeskommunedirektør Gunn Randi Seime at også Nordøyvegen – og Norangsdalen i Ørsta og Stranda – bør bli Nasjonale turistveger, melder fylkeskommunen.

Til politisk behandling

Det er Statens vegvesen som har åpnet for innspill om nye strekninger som potensielt kan bli nye Nasjonale turistveger. En eventuell utvidelse av Nasjonal turistveg skjer i sammenheng med Nasjonal transportplan 2025-2036.

Fylkeskommunen har også fått innspill om andre vegstrekninger som kan være aktuelle, blant annet en forlengelse av Atlanterhavsvegen, via Bud, Elnesvågen, Jendem, Gossen og ut til Ona.

Det blir opp til politikerne i samferdselsutvalget å beslutte hvilke vegstrekninger fylkeskommunen skal spille inn overfor Vegvesenet. De skal diskutere saken i et møte kommende torsdag.

Påvirker turisttrafikken

Konseptet Nasjonale turistveger påvirker turismen og reiselivet i Norge på flere måter, skriver fylkeskommunedirektøren. Prosjektene som inngår i satsingen har skapt stor oppmerksomhet både utenlands og innenlands, og vil kunne bidra til økt turisme.

I begrunnelsen for hvorfor Nordøyvegen vil passe inn i konseptet, skriver fylkeskommunedirektøren følgende:

«Nordøyvegen og hele vegen fram til Aukra gir unike naturopplevelser undervegs mellom øyer med ulik topografi hvor kjøreturen i seg selv er en del av opplevelsen i et skiftende kyst- og havlandskap».