Det er i podkasten Hør på henne at kunstneren Ine Harrang, som er midt i sin sjette cellegiftbehandling, forteller om livet med alvorlig kreftsjukdom.

– Nå kan du kanskje få lov til å teste en ny medisin. Hva betyr det?

– Det har alt å si, det er en medisin som nettopp er godkjent. Det er nye medisiner som kommer stadig vekk, og som løfter prognosen enormt, forteller Ine i episoden.

Hør episoden her:

Evig optimist

Ine forklarer at medisinen, som er en såkalt parp-hemmer, gjør at kreftcellene ikke får formert seg. Medisinen beskrives som et viktig gjennombrudd, som kan gjøre at kreften blir noe man dør med - og ikke av.

– Hvis jeg ikke får den, eller den ikke virker, er det bare å sitte og vente til den blomstrer opp neste gang og så er det en ny runde med cellegift. Mens folk holder seg på nye medisiner i mange år. Jeg er optimist. I stedet for å konstruere opp katastrofer, satser jeg på at den medisinen, den får jeg, sier Ine.

Livets gleder

I episoden forteller Ine med en stor dose humor og selvironi om hvordan det er å miste alt håret, og hvor stor overgangen er fra «de friskes verden» til de sykes.

Kunstneren med de viltre krøllene: Håret var en viktig del av Ine Harrangs identitet. Her et bilde fra 2017, med deler av et kunstprosjekt, der Ine utforsket og hyllet naturen gjennom å bruke en samling lav og mose fra Joan Havaas og hundrevis av norgesglass. Foto: Vera Henriksen

Hun er også full av takknemlighet overfor de som jobber på kreftpoliklinikken på Molde sjukehus, som hun gjerne kan tenke seg «å forgylle».

Dessuten snakker hun om hvor viktig det er å være til stede i livet, om glede og om sorg, og om tibetanske riter - og om hvordan hun lever livet så normalt som mulig, med sju (!) kommende utstillinger dette året, og flere oppdrag som kunstkonsulent - blant dem på nye Sjøfronten.

Hun forteller også om oppveksten i Molde og foreldrene som drev Molde Sport - mens hun allerede som tenåring var mest interessert i litteratur, kunst og teater.