Foreldre til høstens 1.-klassinger på Langmyra er bekymret for at skolen blir fylt til randen etter at skolegrensen mellom Langmyra og Kviltorp er flyttet østover.

Ei stund var prognosene 90 elever, nå justerer rektoren ned tallene til «normale» 75, som gir 25 elever i klassene på 1. trinn.

– 25 er klart bedre enn 30, men hva bør «normalen» være? Jo mer man vet om store klasser, jo viktigere er det at vi tar debatten, sier Langmyra-forelder Mette Kristengård til Romsdals Budstikke.

Burde tatt alle skolene

Foreldrene Romsdals Budstikke har snakket med, er bekymret for læringsutbyttet til førsteklassingene sine om skolen blir for full.

– Jeg har full tillit til lærerne, men når man nå vil avlaste Kviltorp, som virkelig trenger det, håper jeg at ikke Langmyra får samme problem. Å bygge ny skole i Årølia med det samme er urealistisk. Da burde man i hvert fall se på skolekretsene til alle byskolene i første omgang, sier forelder Pål Virum.

Brå overgang

Virum er utdannet førskolelærer, og sjøl lærer ved en annen skole i byen. Han viser til at grupper på opp til 30 elever er problematisk.

Trange klasserom

Foreldrene peker på at sjøl om man skulle få to lærere i en klasse deler av tida, fjerner det ikke utfordringen ved å være mange.

– Fem-seks år gamle barn har stort behov for å bevege seg, og i et trangt klasserom kan det bli en del uro. Alle elever har krav på tilpasset opplæring, men med arbeidsforhold som Molde kommune legger opp til ved enkelte skoler, gjør de dette svært vanskelig, sier Virum.

Trangt i gangene

Foreldrene peker også på at de trange garderobene på Langmyra skal slite med å betjene flere elever.

Svak «tidlig innsats»?

Ifølge førskolelærer Virum må noen ta bladet fra munnen og si fra, både for elevenes og lærernes skyld:

– Det snakkes mye om tidlig innsats i 1.-4. klasse, men hva er realiteten i klasserommet? Da 6-åringene kom inn i skolen, var det to pedagoger når elevgruppen var 18 eller flere. Det er tidlig innsats! Da blir jeg provosert av politikerne med ordføreren i spissen, som i høst «var skuffet» over resultatene i moldeskolen. Overfylte klasserom er det motsatte av tidlig innsats, påpeker Virum.

Gammel grense mellom Langmyra og Kviltorp i rødt. Ny grense i blått, som gjør Langmyra-kretsen større. Foto: Molde kommune