Natt til 1. mai arrangeres det russedåp på Retiro i Molde, noe det har vært tradisjon for i mange år. Men nytt av året er at russen måtte søke kommunen om skjenkebevilling for arrangementet.

Bakgrunnen for at Molderussen 2018, og framtidig russ, må søke om bevilling dreier seg om drikking av alkohol på offentlig sted.

– I henhold til alkoholloven er det ikke tillatt å nyte alkohol på offentlig sted. Selv ikke om arealet er leid og arrangementet er «lukket.» Det blir skjenket alkohol til russ som blir døpt. Dette er bevillingsplikt etter loven, sier Ingeborg Andersen, førstesekretær i personal- og organisasjonsavdelingen i Molde kommune.

Første gang i Molde

Hun forteller at for to år siden ble gitt en henstilling fra Helsedirektoratet til et russearrangement ved Fredriksten festning i Halden om at arrangementet var bevillingspliktig.

– Det er første gang russen i Molde må søke om bevilling for russedåpen, men kommunen fant det riktig å følge Helsedirektoratets henstilling om bevilling, sier Andersen.

– Hvilket ansvar har man med en skjenkebevilling?

– Når det kommer til skjenkebevilling for en enkeltanledning skal russen, på lik linje med en vanlig bevillingshaver, følge lovens bestemmelser. De skal overholde skjenketidene og aldersgrensen som er satt til 18 år. De skal også ha et våkent øye om det er behov for bistand som følge av overstadig beruselse. De har også ansvar for at medbrakt alkohol ikke blir tatt med inn i skjenkearealet, forteller hun.

– Hvilke konsekvenser kan det få om man ikke overholder kravene?

– Konsekvensene er de samme som ved en ordinær bevilling. Men siden russen er ny hvert år, vil det være vanskelig å prikk-tildele neste års russ for et brudd som russ 2018 eventuelt har begått. Kommunen vil være tett på når det kommer til å veilede russen i riktig retning når det gjelder ansvaret rundt servering av alkohol, sier Andersen.

Alkoholloven sier:

Hovedregelen etter alkoholloven § 8-9 er at det er forbudt å drikke eller servere alkohol uten skjenkebevilling i den type lokaler og på de typer steder som er nevnt. Det presiseres at dette gjelder selv om serveringen skjer uten noen form for vederlag.

4. På annet sted der offentlige møter, fester, utstillinger eller andre tilstelninger finner sted,

5. På gate, torg, vei, i park eller på annen offentlig plass,