– Det er årlig mange ulykker med tohjulinger, og vi ønsker å få ned tallene på denne statistikken. Derfor er det viktig at vi er tilstede her og kontrollerer og forebygger, forklarer innsatsleder Tuva Wetrhus fra politiet.

Hun organiserte kontrollen sammen med åtte andre politibetjenter, hvorav halvparten politistudenter, og fire fagfolk fra Statens Vegvesen. Politiet kontrollerte førerkort og ruspåvirkning, mens vegvesenet sjekket om mopedene var trimmet, hadde riktige lys og dekk.

Mangellapper

– Noen får en mangellapp, og må inn til vegvesenet senere og vise at de har rettet opp. Er mopeden trimmet, kan man få forenklet forelegg, sier Wetrhus.

Forelegget for en trimmet moped er på 5300 kroner. Det ble tirsdag ikke skrevet ut forelegg til noen av de 55 mopedførerne, men 7 av dem fikk anmerkninger.

– Vi ser at noen ikke har bremselysene helt i orden, og flere har slitte dekk, sier Roger Lindrud i Statens Vegvesen. Han har også en viktig påminnelse til de som kjører moped.

– Det er viktig å fylle luft på dekkene nå som mopeden tas fram etter vinteren. Det ser vi at det er flere som har glemt, og kjører med for lite lufttrykk, sier Lindrud.

Bra for trafikksikkerhet

To av elevene som ble kontrollert, synes det er bra at politi og vegvesen kontrollerer mopedene.

– Det er viktig for trafikksikkerheten. Det er veldig mange som kjører scooter til skolen, spesielt før sommeren, kan det vært helt fullt på parkeringsplassen her, sier Ingrid Solheim og Regine Øyen Skaar.

Alt i orden Ingrid Solheim (t.h.) og Regine Øyen Skaar ble kontrollert for første gang, og synes det er bra for trafikksikkerheten. Foto: Erik Birkeland

Jentene vet at flere trimmer mopedene sine, men tror det meste er greit hos de fleste. De skjønte fort at det var kontroll når de nærmet seg skolen på morgenkvisten.

– Først begynte vi å lure på om noe hadde skjedd her, men så skjønte vi at det var scooterkontroll. Det er første gangen vi er blitt kontrollert, så man blir litt spent, men alt gikk helt fint, sier jentene på veg inn til første time.

Tuva Wetrhus fra Politiet. Foto: Erik Birkeland