Angvik Gamle Handelssted byr på et mangfold av opplevelser, historie og historier.

Vi i begynner med et besøk på museet. Der har vi utfordret gründeren som kan historien bak Angvik Gamle Handelssted bedre enn noen. Vi overlater ordet til kjøpmann Stig O. Jacobsen:

– La oss gå tilbake til 1500-tallet, sier han og peker entusiastisk på et gammelt hollandsk kart.

– Her står navnet Angvik med dobbelt så store bokstaver som «Dronten» (Trondheim). Nederlenderne ville kjøpe trelast, og det la grunnlaget for skogsdrift, sagbruk og handel. I jordbruksbygda Angvik var det både god furuskog og elv til drift av sagbruk. Det la grunnlaget for utvikling av et blomstrende næringsliv med industri og handel.

Grunnleggerne

Angvik Gamle Handelssted er ett av Stig O. Jacobsens livsverk, og står som et monument over virksomheten som startet med jordbruk og trelasthandel og utviklet seg til et næringslivseventyr for vel 100 år siden.

Det begynte med Stig O. Jacobsens oldeforeldre og deres store barneflokk. John og Gurianna Angvik fikk 14 barn, og 12 av dem startet en eller annen form for næringsvirksomhet i Angvik og i Kristiansund.

– Oldefar John Angvik hadde gardsdrifta som utgangspunkt, men han hadde også kvern, sagbruk og ansvar for posten. Han bygde brygga som ble starten på det som seinere ble til Angvik Handelssted. Da dampbåten begynte å anløpe Angvik i 1895, ble han dampskipsekspeditør. I 1906 startet han med landhandel, forteller Stig O. Jacobsen.

En informativ og spennende vandring i museets to etasjer sammen med Stig O. Jacobsen gir et overveldende inntrykk av det som fulgte i generasjonene etter oldeforeldrene hans: Tønnefabrikk, møbelindustri, ferdighusproduksjon, kraftverk, handel, rutebilselskap, ferjedrift, konfeksjon og pelsdyravl. Til sammen 14 virksomheter. Alt dette, og mye mer blir dokumentert og framvist i museet.

– Angvik har i dag cirka 350 innbyggere, og i 40 hus bor det etterkommere etter John og Gurianna. Den vesle bygda ved Tingvollfjorden lever i beste velgående. Dagens dagligvarebutikk er en videreføring av Landbua fra 1906, Angvik Byggkompani er kjent for kvalitet med restaurering som spesialitet, sier Stig O. Jacobsen,

For egen regning legger vi til at Angvik Gamle Handelssted er vår tids uttrykk for nytenking når det gjelder næringsutvikling i ei lita bygd ved fjorden på Nordmøre!

Kunstgalleriet

Museet er ett av utgangspunktene for interessant og spennende historiefortelling ved Angvik Gamle handelssted. Men her finnes mange andre fortellinger, og en av dem blir formidlet av Eli Birkelund Jacobsen. Hun tok oss med inn i stedets imponerende kunstgalleri med skulpturer og maleri av Tore Bjørn Skjølsvik.

– Stig og jeg har en felles lidenskap for kunst, og i forbindelse med restaureringen av Angvik Gamle Handelssted i 2006, oppsto også tanken om å lage et kunstgalleri. Da Angvik Møbelfabrikk markerte 100-årsjubileet sitt, fikk kunstneren Tore Bjørn Skjølsvik i oppdrag å lage bronseskulpturen «Angvikingen», en monument til minne om tre- og sagbruksarbeideren som la grunnlaget for det som vokste fram her fra 1500-tallet og fram til vår tid. Vi fikk god kontakt med kunstneren, som har sin slektsbakgrunn fra garden Skjølsvik her i bygda, og slik gikk det til at dette kunstgalleriet ble etablert, forteller Eli Birkelund Jacobsen.

Galleriet Tore Bjørn Skjølsvik ble åpnet av fylkesmann Lodve Solholm i 2010, og inneholder mange av kunstnerens skulpturer og maleri. Til sammen 85 kunstverk. Bygningen er en attraksjon i seg selv, og er en kombinasjon av Katvikstua fra 1600-taller og nybygg, tegnet av arkitekt Nils Fiske og bygget av bygdas dyktige håndverkere fra Angvik Byggkompani.

Kunstfortellinger

En vandring gjennom kunstgalleriet med Eli og Stig som formidlere er enda et eksempel på Angvik Gamle Handelssted som et sted for historiefortelling. Vi går fra skulptur til skulptur og lar oss engasjere av synet og fortellingene om, Klippfiskkjerringa, Sildekona, Jødemonumentet i Kristiansund, Edvard Drabløs, Gunnar Kirkebygger, Henning Sommerro, Olav Thon, John Leirfall, Fotballspilleren og mange andre bronse-, gips- og treskulpturer.

– Det mange ikke er klar over at Tore Bjørn Skjølsvik også er en maler av stort format, sier Eli Birkelund Jacobsen, og følger oss inn i avdelinga for oljemaleri.

Ett av bildene her er «Påskebudskapet», en miniatyrutgave av et glassmaleri som Tore Bjørn Skjølsvik laget på bestilling til Nordlandet kirke i Kristiansund i 2014, en gave fra gallerieierne.

Etter besøket inne i galleriet, går vi ut og møter en delvis nedsnødd «Gutt som tisser» som vi kjenner igjen fra Vanndamman i Kristiansund, «Angvikingen» med material på skuldrene og bronserelieffet av John og Gurianna Angvik.

Vi tar også en tur innom badehuset Spa. Her kan gjestene slappe av i bassenget med utsikt mot fjorden og nyte livet i badstue, tyrkisk dampbad og isdusj. Spaavdelinga, som drives av Rita Fostervoll og Wenche Kviebakk tilbyr hus- og kroppspleie.

Det har begynt å mørkne, og før vi går inn i selve hotellbygget lar vi oss imponere av den belyste veteranbussen fra Angvik Auto som står utstilt bak en stor glassfasade i museet.

Mat i særklasse

Angvik Gamle Handelssted er et hotell i særklasse også om vi ser bort fra museet, kunstgalleriet og bade/spahuset. Vi lar hotelldirektør Jon Arild Birkeland fortelle:

– Vi legger vekt på at alt vi tilbyr skal ha kvalitet. Vi har 37 rom, derav 7 suiter og til sammen 80 senger. Hotellet har flere små og store stuer, selskapslokaler, kurs- og konferanseavdeling, vinkjeller og restaurant, sier Jon Arild Birkeland.

– Våre gjester er ute etter å finne ro, stillhet og avkopling fra stress og mas. Det finner de her hos oss. Vi har for eksempel ikke tv på rommet, sier han.

Måltidet er et viktig element i opplevelsen av å være gjest på Gamle Angvik Handelssted.

– «Dagens meny» etter nyttår har mange godsaker som laks, sjøkreps, skogsdue og hjort. Alltid fem retter og alltid bordsetting klokken 19.30, legger Jon Arild Birkeland til.

Nyansatt kjøkkensjef er Jonas Nåvik. Han kommer fra velrenommerte Engø Gård på Tjøme, og var nylig assistent på vinnerlaget i konkurransen «Årets kokk» i Norge. Neste oppgave blir å være teamleder på det norske laget i EM i kokkekunst.

Hotelldirektøren gir oss en omvisning fra stue til stue og fra rom til rom i det vakre og særpregede hotellet. Vi legger merke til at også rommene bidrar til å fortelle historie i form av navn på dørene og bilder på veggene.

Vi får også med oss at veggene prydes av en imponerende samling nasjonalromantiske maleri. Med andre ord enda en kunstopplevelse ved mangfoldige Angvik Gamle Handelssted.