– Jeg kan ikke fri meg fra følelsen av at dette er å gå alvorlig rundt grøten fordi man må løse et ubehagelig problem, sa Skipenes til et kommunestyre som hadde store problemer med å vedta ekspropriasjon.

Undergang

Fræna kommune har vedtatt reguleringsplan for Lauvåsen Boligfelt i Malmefjorden. Statens vegvesen og andre myndigheter har lagt inn en rekke krav når det gjelder infrastruktur for feltet, blant annet gang- og sykkelveier, støyvoller og undergang under fylkesveg 64. Flere eiendommer inntil byggefeltet blir berørt av utbyggingen. Utbyggeren, Elvebakken AS, har kommet til enighet med alle grunneierne, unntatt en. Flere forhandlingsmøter har ikke gitt noen løsning. Rådmannen ønsker derfor å ekspropriere tre parseller av eiendommen, slik at framdriften på byggefeltet ikke stopper opp. Torsdag ble saken behandlet i kommunestyret.

– Det er et faktum at kommunestyret har vedtatt en reguleringsplan om hva som skal skje i Lauvåsen-området.  En konsekvens av det er at hvis ikke partene som er involvert kommer til enighet så må ekspropriasjon brukes, sa Skipenes til politikerne.

Langt inne

For flere partier satt det imidlertid svært langt inne å vedta ekspropriering.

– Dette er en svært vanskelig sak. Eiendomsretten er veldig viktig for oss. Gruppa vår er ikke helt enig, sa Trond Malmedal fra Senterpartiet.

Hans partikollega Ottar Nerland støttet imidlertid rådmannen.

– Vi har i denne sal vedtatt utbygging av Lauvåsen. Vi viste hele tiden at ekspropriasjon kunne bli nødvending, sa Nerland.

I Høyre og Fremskrittspartiet var mostanden stor. Øyvind Panzer Iversen (H) mente at en vedtatt reguleringsplan ikke var noen grunn i seg selv til å ekspropriere.

– På ingen måte.  Eiendomsretten er vernet av grunnloven. Her virker det også som det er vilje til forhandlinger, da bør man prøve det.

– Avsporing

En løsning med å lage en egen utbyggingsavtale med den ene grunneieren for å unngå ekspropriasjon advarte rådmann Skipenes sterkt mot:

– Det  er en avsporing.

Skipenes pekte på det grunnleggende prinsippet om at kostnadene ved vegbyggingen skal fordeles på alle de berørte tomtene - slik at ikke noen bare tar ut gevinsten av vegbyggingen, uten å betale for den.

– Det vil være særs uheldig om vi skaper en praksis hvor en av de involverte har en vesentlig økonomisk fordel og en annen har en vesentlig økonomisk ulempe. Det er avgjørende viktig at kommunestyret ikke gjør et vedtak som er til fordel for en og ulempe for andre, sa Skipenes.

Fikk støtte

Kommunestyret støttet rådmannens forslag mot 11 stemmer. Dermed kan kommunen gå til ekspropriasjon dersom partene ikke kommer til enighet.

– Ikke over

Grunneier Kåre Flatmo – som eier den aktuelle eiendommen som nå kan eksproprieres  – fulgte kommunestyrets behandling fra tilhørerbenken. Etter vedtaket var han klar på at saken ikke er over.

– Dette blir advokatmat videre, sier Flatmo til RBnett.

Flatmo ønsker å utvikle eiendommen sin selv.

– Jeg har egne planer for å utvikle eiendommen og vil ikke ha en slik pakke tredd nedover hodet på meg.

Billedtekster

Grunneier Kåre Flatmo er innstilt på å ta saken videre. Foto: VIDAR MYKLEBUST
Rådmann Anders Skipenes med klar beskjed til kommunestyret i Fræna. Foto: VIDAR MYKLEBUST