Første juli i år ble en ny skatteordning innført. Kort fortalt blir det nå gitt skatteinsentiver, skattefradrag, til privatpersoner for å investere i aksjeselskap i oppstartsfasen. Det kommer Adventor AS-gründer Frode Heimen til gode.

De lokale investorene Petter Inge Remøy og Olbjørn Kvernberg har investert henholdsvis 200.000 og 850.000 kroner i Adventor AS. Investeringene var også avgjørende for at Innovasjon Norge bevilget oppstartslån på 1,5 million kroner.

– Dette betyr at jeg kan gå fra å ha dette som hobbyprosjekt ved kjøkkenbordet til å ha det som jobb. Jeg kan starte opp med senka skuldre, sier Heimen.

Tøff konkurranse

Adventor AS tilbyr salgs- og kundeserviceløsninger til små og mellomstore bedrifter.

– Det er tøff konkurranse, men jeg har over 20 års erfaring fra kundeservice, og løsningene er såpass nyskapende at også Innovasjon Norge var villig til å gi meg lån. Frustrasjon over hvor komplekse mange salg- og serviceløsninger er, var grunnen til at jeg ville utvikle noe enklere. Prototypen har blitt godt mottatt. Den første pilotkunden starter opp om ikke lenge, sier Heimen.

Medvirkende årsak

Foreløpig er Heimen eneste ansatte. Han har avtale med et IT-firma der fire personer jobber med utvikling av produktet. Olbjørn Kvernberg investerte via holdingselskapet Calidris.

– Jeg kjenner Frode fra før, og vet hva han står for. Han har erfaring med CRM (system for kunderelasjoner) og kundebehandling, og har følt behovene på kroppen, sier Kvernberg.

– Var de nye skatteinsentivene en bonus eller av avgjørende betydning for din del?

– De var medvirkende årsak. Det ble lettere å ta en beslutning. Men det kan hende jeg hadde gjort det likevel, sier Kvernberg, godt fornøyd med at det var hans eget parti Venstre som fikk ordningen inn i revidert nasjonalbudsjett.

Kunnskap

Petter Inge Remøy forteller at han har tro på Heimens engasjement og kunnskap. Når vi møter ham er det rett før han skal inn på gründerfrokost i regi av ProtoMore Kunnskapspark AS, der statsautorisert revisor Helge Sandblåst ved KPMG i Molde skulle holde foredrag. Der håpte Remøy å få klarhet i om ordningen gjelder også når han skal sitte som styreformann i selskapet.

Ikke bare splitter nye AS

– Bakgrunnen for ordningen er et ønske om å gjøre det mer attraktiv å investere i oppstartsselskap, sier Helge Sandblåst.

Ingen regler uten vilkår. Kriteriene er blant andre at selskapet er et aksjeselskap med færre ansatte enn 25 årsverk og med årlige driftsinntekter/balansesum som ikke overstiger 40 millioner kroner. Med oppstartselskap menes ikke bare splitter nye aksjeselskap. De kan være opp til seks år gamle, noe som utgjør i underkant av 40 prosent av alle norske aksjeselskap, ifølge Sandblåst.

Risiko

Spytter investoren inn 100.000 kroner i kapitalinnskudd, vil hen personlig få et fradrag på 24.000 kroner. Det stilles krav til personene som skal investere.

– Privatpersoner kan enten investere direkte eller via holdingselskap. I sistnevnte tilfelle kan det gjøres gjennom bare ett ledd. Det er også mulig å investere via et holdingselskap med flere eiere. Fradraget vil da fordeles på eierne, og de må investere mer enn 30.000 kroner hver, sier Sandblåst.

– Det er vel større risiko å investere i et nytt selskap?

– Det kan være risiko knyttet til å investere i selskap i oppstartsfasen, men det kan også være en potensiell oppside dersom selskapet lykkes. Et selskap kan også ha rukket å etablere seg i løpet av 6 år. Ett av argumentene for å gi skatteintensiver for langsiktige investeringer i oppstartsselskap, er å kompensere for manglende tilgang på informasjon, sammenliknet med et børsnotert selskap, sier Sandblåst.

Krav om uavhengig kapital

Sandblåst vil ikke spekulere i hvordan skatteinsentivordningen kommer til å slå ut i Romsdal.

– Det er et krav om at kapitalen er uavhengig, hvilket betyr at investoren skal være passiv. Vanligvis ønsker gründere at strategiske eiere investerer i selskapet. Hvorvidt det kommer akkurat vår region til gode er vanskelig å si noe om, sier Sandblåst.

Finansdepartementet har stipulert – med stor usikkerhet – at årlig fradrag vil være rundt 330 millioner kroner, altså at privatpersoner enten direkte eller via holdingselskap kommer til å investere 1,4 milliard kroner i aksjeselskap som fyller kriteriene.

Helge Sandblåst, statsautorisert revisor i KPMG Molde, snakket om den nye skatteinsentivordningen på gründerfrokost i regi av ProtoMore Kunnskapspark AS. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN