Det sier sokneprest i Kleive, Tormod Remøy. Han har fått reaksjoner fra skuffa elever og foreldre på Skjevika som i år ikke får skolegudstjeneste i kirka. Med stram økonomi har Skjevik sett seg nødt til å legge skolegudstjenesten før jul til egen gymsal i stedet for Kleive kirke, der den har vært i mange år. Prisen på 14.500 kr til buss gjør at skolen ikke lenger ser seg råd til transporten.

Må lytte til elevene i evaluering

Sokneprest Tormod Remøy er ansvarlig for årets skolegudstjeneste:

– Fra kirkas side ønsket vi ikke denne endringen, sier han om flyttingen. Og:

Forskjell på kirke og gymsal

Remøy finner det interessant og gledelig at elevene opplever stor forskjell på gudstjeneste i et kirkerom framfor en gymsal.

– Disse opplevelsene må tas på alvor. Vi må også ha en dialog med foreldre for å se om det går an å finne løsninger slik at elevene kan komme tilbake til kirka ved neste anledning.

Hjertesukk

Remøy har også et hjertesukk til skoleledelse og busselskap.

– Det bør ikke være slik at skoler med bussavstand til kirke «straffes» ved at det ikke er rom for dra til dit en gang i året, av økonomiske grunner.

Soknepresten påpeker at nesten alle elevene ved Skjevik skole har pleide å delta i skolegudstjenesten i Kleive kirke.

– Den er et viktig og godt møtepunkt mellom skole, lokalsamfunn og kirke. Så jeg håper skoleledelsen i kommunen kan komme på banen, og avklare hvordan de ser på skyssproblematikken som sikkert gjelder flere av skolene i kommunen.

Samtidig forstår han at skolen har budsjetter å forholde seg til, og at økte bussutgifter gjør det vanskeligere å opprettholde tradisjonen i Kleive kirke.

Har godt samarbeid

Remøy understreker at kirka har hatt et langt og godt samarbeid med Skjevik skole:

– Det gjelder ikke minst med rektor Inger Lise Eidhammer! Jeg tror begge parter ønsker å fortsette samarbeidet. Og fra kirkas side vil vi gjøre vårt beste for at gudstjenesten i gymsalen kan bli en god opplevelse for alle oss som deltar, sier han.

– Men det er nå en gang kirka som er bygd for gudstjenester. Så vi håper å kunne invitere elevene tilbake hit neste jul!

Vereide

Ivar Vereide er fagsjef skole i Molde.

– På Skjevika er problemet bussutgifter til kirke, en annen gang kan det gjelde besøk på Romsdalsmuseet. Er det tema hos dere at utkantskoler får mindre mulighet til slike opplevelser enn byskoler?

– Det er fint for dem som er lokalisert nært et slikt tilbud. Samtidig har distriktsskoler andre kvaliteter, f eks at det kan ligge til rette for bruk av nærmiljøet, som besøk i fjøra eller i skogen. Ulike lokalmiljø har ulike kvaliteter. Og nei, vi har ikke diskutert økonomi opp mot slike følger for distriktsskoler, sier han.

Vereide sier skoleøkonomien skal være på linje med i fjor.

– Så vurderinga på Skjevika har skolen gjort sjøl.

– Er skoleøkonomien for stram når en liten utgift hindrer det som for mange er en stor opplevelse?

– Vi har en stram økonomi i Molde kommune. Men i kommunestyret på torsdag, innstiller rådmannen og formannskapet på å øke rammene for skole. Så får vi se hvilket vedtak det ender med.

Ivar Vereide. Foto: Erik Birkeland