For tredje julaften på rad skal storstua på Grand Hotell Bellevue romme julefeiring for alle som ønsker å komme.

«Gledesspredere» kaller de seg på Facebook, der dette sto å lese torsdag morgen:

«Nå er det 26 påmeldte til årets alternative julefeiring. Vi har fortsatt plass. Så om du har lyst å komme, eller kjenner noen som hadde hatt godt av å komme og feire alternativ jul med oss, så ta kontakt» – med navn og nummer for påmelding. Thomas Trana er en av arrangørene:

Innfall på kino

Det begynte for tre år siden, en kveld de var på kino.

– Da sa én i gruppa at det hadde vært fint om noen hadde arrangert alternativ julefeiring i Rauma. I stedet for å vente på at noen andre skulle gjøre det, så har vi bare gjort det sjøl.

«Gledesspredere» består av 12 menn og kvinner i 20-, 30- og 40-åra, der alle har jobbet på Grand Hotel Bellevue. Dermed var det naturlig å spørre om å låne hotellet. Det fikk de.

– Sjekker ikke bakgrunn

Formålet med feiringa er at folk som ikke har noen de kan eller vil feire med, likevel får være i et fellesskap på julaften.

– Vi sjekker ikke bakgrunn, alle som melder seg, får komme. Men vi samarbeider med organisasjoner i Rauma som har kontakt med folk som sliter av ulike grunner. Disse blir motivert til å melde seg på, hvis de har lyst, sier Trana.

Også vennegjengen sjøl kontakter folk de vet om som kanskje ikke har noen de kan eller vil feire med.

Frivillig innsats fra alle

Alle som står bak, stiller frivillig. Siden gruppa har jobbet på hotellet, som de låner gratis, så dekker og rydder de sjøl.

– Kokken stiller også frivillig. I år er det Kari Setnes fra HV 11-leiren. Julegaver får vi fra næringsliv og private, de legges under juletreet hos Heidi-Beate Sødahl i fotoatelieret på kaia.

Det trengs likevel penger, til mat, og til gaver som mangler, oftest til barna. Penger får de også inn som gaver.

Takknemlige

– Hvordan er responsen fra gjestene?

– De er kjempefornøyde, og veldig takknemlige. Også folk i Rauma er takknemlige for at noen gjør dette. Men vi har faktisk også møtt litt motstand fra enkelte som mener det ikke er vår plass å finne på noe sånt. Det har egentlig bare motivert meg mer. Men viktigere er det at dette gir oss stor glede sjøl.

Tradisjon og alkofritt

Opplegget blir tradisjonelt:

– Folk ankommer kl. 17 og får velkomst i foajeen med gløgg og kaker. Så samles vi i storstua til julemiddagsbuffé, og undervegs er det underholdning, med allsang av julesanger.

Etter middag vises Disney-filmer på tv for barna, før dessert og kaker bakt av frivillige.

– Og kanskje dukker nissen opp og gir gave til alle og enhver, sier Trana.

Tradisjonen tro, avsluttes kvelden med «Grevinnen og hovmesteren».

Med barnefamilier til stede, er feiringa for øvrig alkoholfri.

– Hvor lenge vil dere fortsette med dette?

– Nå har det gått seg til, alle vet hva de skal gjøre og får ting gjort. Jeg ser ingen grunn til å stoppe med dette. Hvis vi hjelper én person til å få en bedre jul, så er det verdt det.