Det tyske oljeselskapet DEA har på vegne av lisensen levert planene for utbygging og drift (PUD) for Dvalin-feltet i Norskehavet til Olje- og energidepartementet. Felte hadde tidligere betegnelsen Zidane, oppkalt etter den franske fotballstjerna.

Ti milliarder

Partnerskapet skal investere i overkant av ti milliarder kroner i utbyggingen, medregnet en ny modul på Heidrun-plattformen. Feltet har planlagt produksjonsstart i 2020. Dvalin-feltet inneholder rundt 18,2 milliarder standard kubikkmeter gass og 0,4 millioner standard kubikkmeter kondensat, det vil si lettolje, som vil bli produsert fra to reservoarer.

DEAs første

– Dvalin er DEAs første utbygging som feltoperatør. Vi er stolt av at vi – sammen med partnerne – har funnet en utbyggingsmodell med bærekraftig økonomi, sjøl i en tid med lave olje- og gasspriser, sier Hans Hermann Andreae, adm. direktør i DEA Norge.

Dvalin blir en havbunnsutbygging med fire brønner, knyttet opp mot Heidrun-plattformen 15 kilometer unna, via en ny rørledning. På Heidrun blir gassen delvis prosessert og deretter sendt videre i et nytt eksportrør til Polarled og videre til Nyhamna.

Der vil gassen bli endelig prosessert, før den transporteres videre til markedet i Europa.

20 % billigere

– I forhold til de opprinnelige planene har vi klart å redusere kostnadene i prosjektet med over 20 prosent. Med feltutbyggingen bidrar DEA og partnerne med å åpne en ny del av Norskehavet for gassproduksjon, sier Hans Hermann Andreae.

– Det er et stort skritt for DEA å levere inn planen for utbygging og drift, og dermed ta prosjektet inn i en ny fase. Dvalin-prosjektet er et tydelig tegn på DEAs planer om videre vekst i Norge, sier Thomas Rappuhn, konsernsjef i DEA Deutsche Erdoel AG.

Dvalin ligger rundt 15 kilometer nordvest for Heidrun-feltet og 290 kilometer fra Nyhamn.

Aker og Aibel ble vinnerne

Aker Solutions er tildelt kontrakten for det undersjøiske produksjonssystemet på Dvalin, mens Aibel er tildelt kontrakten med å bygge to moduler på Heidrun-plattformen, samt offshore integrasjon.

4,5 milliarder

Samlet sett vil lisensen tildele kontrakter for 4,5 milliarder kroner for Dvalin-utbyggingen.

– Disse kontraktene markerer startskuddet for utbyggingen av Dvalin, og vi er veldig fornøyd med å ha fått Aker Solutions og Aibel med på laget, sier Hans-Hermann Andreae, adm. direktør i DEA Norge.

Havbunnsramme

Aker Solutions skal bygge den 300 tonn tunge havbunnsramma og tilkoplingen mellom Heidrun-plattformen og rørledningen på havbunnen.

Aibel skal bygge en 4.000 tonn tung gassbehandlingsmodul og en 400 tonn tung injeksjonsmodul, som begge skal plasseres på Heidrun for at plattformen skal kunne ta imot gass og kondensat (lettolje) fra Dvalin. Denne kontrakten håndteres av Statoil, som er operatør på Heidrun

I tillegg til de to kontraktene som nå ble tildelt, vil det bli tildelt en kontrakt for rørledning og montering av produksjonsutstyret.

6.000 årsverk

Ifølge DEA vil 68 prosent av verdiskapningen i forbindelse med utbyggingen tilfalle norske bedrifter. Noe som tilsvarer arbeid for over 6.000 årsverk i leverandørindustrien.

– Dvalin-utbyggingen er viktig for DEA og lisenspartnerne, og vi ser fram til et godt samarbeid med leverandørene fram til produksjonsstart i 2020, sier Andreae.

Fire brønner

Dvalin blir en havbunnsutbygging med fire brønner, knyttet opp mot Heidrun-via en ny rørledning. På Heidrun blir gassen delvis prosessert og deretter sendt videre i et nytt eksportrør til Polarled og til Nyhamna. Der vil gassen bli endelig prosessert før den transporteres videre til markedet i Europa.

Fakta: Dvalin

  • Det nye navnet Dvalin, som erstatter Zidane, kommer som følge av at det er etablert en navnetradisjon i området knyttet til norrøn mytologi. Heidrun er geita på taket av Valhall, der den spiser skuddene fra verdenstreet Yggdrasil. Dvalin en av fire hjorter som løper omkring på grenene til Yggdrasil og beiter i løvverket.

  • Rettighetshaverne i Dvalin-lisensen er DEA Norge (40 %), Edison (20 %), Maersk (20 %) og OMV (20 %).

  • OMV Norge AS har inngått en salgs- og kjøpsavtale med Petoro AS, hvor Petoro  vil overta en 20 % andel i Dvalin-lisensen fra OMV Norge AS. Avtalen er betinget av godkjennelse av Petoro AS’ generalforsamling og myndighetenes godkjennelse.

Dvalin skal bygges ut med en havbunnsinstallasjon (i forgrunnen), som knyttes opp til Heidrun-plattformen 15 kilometer unna. Illustrasjon: DEA
Gassen skal føres gjennom gassrøret Polarled til Nyhamna. Kart: Statoil