Det nye sjukehuset på Hjelset blir betraktelig mindre i antall kvadratmeter enn beregningene fra 2012 la opp til. Men prosjektdirektør Bjørn Remen viser til nye standarder og erfaringstall fra Stavanger der nytt sjukehus skal bygges på Ullandhaug.

Helt nye arealtall

For fire år siden snakket Helse Møre og Romsdal om et nytt sjukehusbygg på minst 77.000 kvadratmeter. Nå er det samlede arealet for nysjukehuset på Hjelset og et lokalmedisinsk senter i Kristiansund cirka 56.000 kvadratmeter.

– Vi sitter på oppdatert tallmateriale, og har overtatt det som kalles Sykehusmodellen fra Helsedirektoratet. Denne modellen legges til grunn når arealstørrelser skal beregnes, forklarer prosjektdirektør Bjørn Remen til Romsdals Budstikke.

Remen understreker at de samme funksjonene som lå inne i idéfasen, ligger inne i hovedfunksjonsprogrammet som styret i Helse Møre og Romsdal skal ta stilling til kommende onsdag, 9. mars. Det innebærer blant annet at det ikke skal være nukleærmedisin i nysjukehuset.

Et effektivt sjukehusbygg

– Hovedfunksjonsprogrammet er en viktig milepæl for å komme videre i planleggingen av Sjukehuset Nordmøre og Romsdal. Om arealet er satt lavere enn i 2012, betyr ikke det at det skal spinkes og spares på hver kvadratmeter, men vi skal lage et sjukehus med effektiv utnyttelse av arealene, forklarer adm. direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal.

Det nye sjukehuset på Hjelset får 170 sengeplasser.

– Alle sengerommene er énsengsrom, stadfester prosjektdirektør Bjørn Remen.

Pasienthotell med 23 rom

I tillegg til sengerommene blir det pasienthotell med 23 pasientrom i hotelldelen. I psykiatrien legges det opp til 39 sengerom.

Hva som skal være i det lokalmedisinske senteret i Kristiansund, avgjøres ikke helt før oppunder jul. Det springende punktet er om det skal være dagkirurgi eller ikke.

– Det er ikke lagt opp til ordinære døgnsenger for pasienter i Kristiansund. Der blir det poliklinikker, forklarer Remen.

Til sammen på Hjelset og i Kristiansund blir det 73 standardrom i poliklinikkene. I tillegg kommer 32 rom der det skal foregå spesialundersøkelser. Fordelingen mellom Hjelset og Kristiansund er ikke klar.

Tre fødestuer

Det nye sjukehuset dimensjoneres med tre fødestuer. Det blir til sammen 11 operasjonsstuer på Hjelset og i Kristiansund. Kostnaden for å bygge sjukehuset på Hjelset og etablere et lokalmedisinsk senter i Kristiansund er med 85 prosent sikkerhet kalkulert til 4,8 milliarder kroner.

– Når får vi se mer konkret hvordan sjukehuset på Hjelset blir seende ut?

– Når vi kommer til 17. juni, skal arkitekter og rådgivere ha klart flere skisser, sier Bjørn Remen.