ÅLESUND: En PET-skanner er den mest avanserte bildebehandlingen som er i bruk for å avdekke kreft. I tillegg brukes den avanserte skanneren til en rekke andre undersøkelser, blant annet innenfor revmatologi. Skanneren tar bilder som vil kunne avsløre om det er opphoping av celler i høy aktivitet, slikt som kreft. PET-skanneren viser hvor i kroppen denne opphopingen befinner seg, og omfanget.

I dag har ingen av sjukehusa i Møre og Romsdal kreftskanner. Pasienter må reise til St. Olavs Hospital i Trondheim for å bli undersøkt i PET-skanner.

Ledelsen i Helse Møre og Romsdal vil nå gå i gang med å utrede anskaffelse av en PET-skanner. En slik avansert bildemaskin vil i så fall bli stasjonert tilknyttet kreftavdelingen i Ålesund.

– Hva vil en PET-skanner i Ålesund bety for pasientene i Møre og Romsdal?

– Tilbudet om PET-skanning får pasientene i dag også, men de må reise til Ålesund. For pasientene vil en slik maskin i Ålesund bety redusert reiseveg. For fagmiljøet vil en slik maskin innebære en faglig styrking som gjør det lettere å stille den beste diagnosen for pasienter, forklarer fagdirektør Jo Aasmund Lund til Romsdals Budstikke.

Ønsket om å få en PET-skanner til Møre og Romsdal kommer fram i forslaget til utviklingsplan som helseforetaket sender ut på høring nå. Fagdirektør Jo Aasmund Lund vil ikke forskottere hva ei arbeidsgruppe kommer til å foreslå.

– En utredning vil munne ut i en anbefaling. Der vil det kunne bli foreslått tidspunkt for anskaffelse av en PET-skanner og hvilken kompetanse dette utstyret krever. Jeg vil ikke spekulere når en slik skanner eventuelt kan komme, sier fagdirektør Lund.

Helse Møre og Romsdal ønsker også å ta i bruk den mest avanserte teknologien for å åpne trange eller tette kransarterier i hjertet. Denne behandlingsformen kalles PCI (perkutan kronorar intervensjon). PCI innebærer at det foretas en utblokking av blodårene i hjertet, og der det også settes inn en eller flere metallforinger, som kalles som stenter.

– Utblokking av trange eller tette kransarterier bør skje ganske fort hos en pasient som rammes av hjerteinfarkt. Da er reisevegen interessant. Å etablere PCI i Helse Møre og Romsdal vil øke sannsynligheten for at flere pasienter kommer til akutt PCI-behandling i tide, sier fagdirektør Jo Aasmund Lund.