Bergensavisen har fredag et stort oppslag (krever abonnement) over flere sider om en varslingssak ved Hustad fengsel.

– Menneskehandel og korrupsjon

Blant annet skal innsatte ved fengselet ha blitt sluppet fri, uten tilsyn, for å jobbe på gården til en ansatt i fengselet. Betalingen var 20 kroner ekstra per dag, skriver Bergensavisen.

Flere ansatte i Kriminalomsorgen er nå anmeldt for blant annet mulig korrupsjon. Det er advokat Vibeke Hein Bæra som har utformet varslingen og anmeldelsen på oppdrag fra Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY).

– Dette har vært en spesiell sak å jobbe med, og ord som menneskehandel og korrupsjon er nærliggende å tenke på, sier hun til avisa (krever abonnement).

– Har forsøkt å skjule saken

Gjennom flere år har Hustad fengsel praktisert at innsatte leies ut til private aktører for å jobbe. Ifølge Bergensavisen er det åpning for dette gjennom straffegjennomføringsloven, men ikke slik det er blitt praktisert ved Hustad fengsel.

KY skal ha varslet om praksisen allerede for to år siden.

– Både lokal ledelse i fengselet og regionledelsen har vært varslet. I stedet for at ordningen har blitt stoppet, har vi opplevd at de har forsøkt å skjule saken, sier forbundsleder i KY, Knut Are Svenkerud, til Bergensavisen.

Fikk betaling i ved

Rundt halvparten av fengselets 60 innsatte soner ved åpen avdeling. Blant disse skal mellom tre og sju årlig ha jobbet med såkalt utearbeid, skriver avisa.

En av oppdragsgiverne til utearbeid var ansatt ved fengselet.

Her skal innsatte ha blant annet ha tatt ned skog. Den ansatte skal ikke ha betalt noe for arbeidet, men som takk for jobben fikk fengselet forsyne seg av skogen til vedproduksjon. Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) har bedt fengselet avvikle denne ordningen, noe de også skal ha gjort sommeren 2014.

Korrupsjon?

I varslingen stiller KY en rekke spørsmål rundt ordningen: Hvordan er inntektene regnskapsført og har de innsatte fått det de har krav på? Hadde de innsatte vedtak på å gå fri på denne måten og hadde de tilsyn da de var på jobb? Ble det gjort risikovurderinger og har noen av de innsatte blitt skadet på slike jobber?

– I min anmeldelse ber jeg politiet etterforske hvorvidt det er snakk om grov tjenesteforsømmelse eller korrupsjon. Det viktigste for oss nå, er at politiet undersøker anmeldelsen vår grundig, sier advokat Vibeke Hein Bæra til Bergensavisen.

Ingen kommentar

Romsdals Budstikke har fredag morgen forsøkt å få tak i påtaleansvarlig Ove Brudevoll i Møre og Romsdal politidistrikt, men han er ikke tilgjengelig før mandag, får vi beskjed om.

Bergensavisen har imidlertid snakket med ham:

– Vi har ikke så langt vurdert om vi skal åpne etterforskning av saken, derfor ønsker jeg på det nåværende tidspunkt ikke å kommentere hva saken inneholder, sier han til avisa.

Bergensavisen har fredag et oppslag over fem sider om varslingssaka og mulig korrupsjon ved Hustad fengsel.