Botaniker Anders Lyngstad ved NTNU Vitenskapsmuseet sier at det finnes flere arter myrull. Torvull, breiull og duskull er de vanligste.

- Det er førstnevnte som har vært veldig synlig hittil i år. Torvull har én hvit, ullignende dusk i toppen av stengelen, og kommer tidlig. Breiull og duskull, som har flere dusker i toppen, kommer litt senere på sommeren, så sier Lyngstad.

Torvullen er allerede ferdig blomstret  i år.

- Torvull i blomst legger de færreste av oss merke til. Torvull i frø er det som ligner et snødekt teppe, og som er synlig på denne tiden av året, sier Lyngstad.

Også snøull er en art i myrullslekta, men denne er å se på fjellet.

- Der kan den vokse sammen med torvull, og de er nokså like.

Overvåker blomstringen

- Er det mulig å si noe om det er mer eller mindre torvull i år?

- På 60-70-tallet ble det etablert faste prøveflater på Sølendet naturreservat og Tågdalen naturreservat, blant annet for å overvåke hvor blomstringen hos myrull varierer fra år til år. Dette inkluderer torvull, og vi skal straks dra for å sjekke. Jeg er spent på om vi kan dokumentere økt blomstring. Det er flere som har kommentert at det er mye torvull i år, og jeg har sett det selv også, sier Lyngstad.

- Må hente seg inn igjen

Når det gjelder breiull, har blomstringen ofte en sammenheng med året før.

- Dersom blomstringen var bra, blir den ofte dårlig året etter. Dette er samme fenomen som vi kan se hos enkelte frukttrær, som for eksempel plomme. De bruker såpass mye krefter og energi på å blomstre og sette frukt, at de ofte må hente seg inn igjen året etter. Om dette er tilfellet hos torvull også, vet vi ikke, sier Lyngstad.

Været er viktig

I tillegg er også vær og klima av betydning.

- Det at vi hadde en varm mai med mye fint vær, har naturligvis hjulpet på blomstringen. Men det er været i fjor som er det viktigste. Det er da grunnlaget for blomstring blir lagt. Det er vanskelig å si akkurat hva det er som gjør utslag, da alle artene vokser og reagerer forskjellig. Det som er bra for den ene, er ikke nødvendigvis bra for den andre, sier Lyngstad.

- I fjor sommer var været en miserabel affære. Det spørs om ikke torvullen syntes dette var aldeles ypperlig, og at det er noe av årsaken til at det muligens er mer i år, legger han til.

Slipper snart

Dusken på myrullen i fjellet vil sitte på utover høsten, mens den vil slippe tidligere i lavlandet.

- Torvullen er på sitt fineste akkurat nå, så det er bare å nyte synet før den forsvinner, sier Lyngstad.

Anders Lyngstad. Foto: Åge Hojem / NTNU Vitenskapsmuseet