MOLDE: Fredag vil kommunen etter alt å dømme sette seg ned med vinneren av anbudskonkurransen, Christie & Opsahl AS, og undertegne kontrakten om realiseringen av Sjøfronten del 1.

Entreprenøren fikk utvidet vedståelsesfristen for tilbudet til 15. september, etter at finansieringen trengte lengre tid. Nå er nær sagt alt på plass.

Byggestart for Sjøfronten del 1 er ifølge administrasjonen skissert til månedsskiftet november-desember 2017.

– Må fylles med liv

Stemningen var høg torsdag da et enstemmig kommunestyre stemte for det som omtales som det største løftet av Molde sentrum på flere tiår.

– Endelig! Dette byutviklingsprosjektet er et av Molde Høyres hjertesaker, som nå kan starte opp i høst, sa leder for Plan- og utviklingsutvalget Roar Beck (H).

Han viste til at det nå legges til rette for leik, handel og rekreasjon i mer bilfrie omgivelser, men at det blir opp til næringsliv, organisasjoner og ikke minst folket å fylle Sjøfronten og torget med innhold.

– Stolt gjenreisingsarkitekt

SVs Bjørn Jacobsen fulgte opp med sammenlikning med europeiske storbyer:

– Nå har Molde også et torg. Gjenreisingsarkitekt Sverre Pedersen ville vært stolt når torget gjenreises utover sjøen. Dette er starten på et nytt Molde, som vi ikke helt vet hvordan blir, men med flere gående og syklende og færre biler, unntatt Bilens dag! sa Jacobsen.

Også SV-eren viste til at kommunen ikke skal stå for alle aktiviteter: Næringsliv og andre må på banen for å skape liv.

Roste spleiselag

Beck roste Molde Næringsforum for å ta på seg jobben med å få spleiselaget med grunneiere og næringsliv i havn.

Noen gårdeiere opplevde tidlig i prosessen at belastningen var skjevfordelt, og spleiselaget lyktes ikke innen fristen kommunen satte til 1. juli.

Etter ferien har det imidlertid løsnet skikkelig. I august sendte Molde Næringsforum faktura til 110 gårdeiere for å spleise på Torget i Sjøfronten del 1.

Nå er de ikke langt unna medfinansieringen på 10 millioner kroner pluss mva.

Jacobsen takket også grunneierne, men viste til at kommunen betaler en meget stor andel med sine opptil 95 millioner:

– Som posisjonen tok 62 millioner til, fra Idrettsparken, påpekte han.

– Jeg tror vi kan lokke med oss enda flere framover, for det finnes flere offentlige tilskuddsordninger, som til kunst.

Må fortsette på del 2

Beck påpekte at sjøl om byggingen av Sjøfronten del 1 starter nå, er man langt fra i mål:

– En ny og helhetlig sjøfront vil ikke være komplett før vi får bygget del 1 og del 3 (Brunvoll-kvartalet, som er godt i gang, journ.anm.) sammen, i ei ny sentrumsgate.

Ifølge Beck vil reguleringsarbeidet for del 2 (området mellom torget og Brunvoll) starte så snart.

– Den vil også betinge et privat spleiselag. Den jobben bør prioriteres så snart del 1 er på plass, oppfordret Beck.

Må bli kvitt kiosken

Kommunen inngår nå avtaler om kjøp av grunn med to grunneiere, Lønseth Eiendom AS på vestre del av kaia og U. Aandahls Eftf AS. Erstatningen skal fastsettes ved avtaleskjønn.

Kommunen er imidlertid ennå ikke helt i mål med en sluttavtale med festeren av tomta til Torgkiosken, da driveren ønsket å ha kiosken videre.

– Vi jobber nå med å bli enige om et sluttvederlag. Det er ett års oppsigelse, og vi mener vi sa opp tidsnok til at avtalen slutter 1. juli 2018. Det synet deles ikke, men det er ikke til hinder for framdrifta av Sjøfronten, opplyser kommunalsjef Eirik Heggemsnes.

Dette er saka:

Finansieringsramma på 130 mill. kr for Sjøfronten del 1 ble vedtatt i kommunestyret i april 2017.

Regningen på prosjektet fordeler seg slik: Molde og Romsdal Havn/Molde Havnevesen 20–25 mill. kr, grunneiere og næringsliv 10-12,5 mill. kr, Møre og Romsdal fylkeskommune (prosjekt "Byen som regional motor") 1,0 mill. kr og Molde kommune inntil 95,0 mill. kr.

På tvers: For kommunen har det vært sentralt å knytte rådhuset til fjorden med reine linjer over hele plassen. På samme måte kommer den nye piren ut fra Fjordgata. Utgangspunktet er vinnerutkastet fra arkitektkonkurransen i 2003. Skisse: Ole A. Krogness
Da plan og utviklingsutvalget hadde befaring på Sjøfronten i mars uttrykte Frank O. Sæther (Ap) bekymring for at det ikke blir nok liv: – Vi risikerer å lage en død plass, for det er tross alt torgkiosken som lager liv i dag. Foto: Erik Birkeland