– Et nei er et nei

– Uansett om man har flørtet tidligere på kvelden, er et nei et nei, sa Ann Kristin Skurtveit fra Smiso til Fræna-russen under «Sammen mot voldtekt»-aksjonen.

Boksershorts med budskap Etter foredraget fikk russen utdelt boksershorts med påskriften «Eg tek ansvar» til guttene og «Spør meg først» til jentene. Som man kan se av påkledningen til Ingeborg Kvammen (t.v.), Sindre Fjæstad Pedersen og Irene Fure, er russen igang med russeknutene. Men om påkledningen var humoristisk tok elevene budskapet alvorlig. –Vi må ta vare på hverandre, sier Ingeborg Kvammen. Her sammen med Ann Kristin Skuretveit fra Senter mot incest og seksuelle overgrep.  Foto: rigmor sjaastad hagen

Lydhøre Politimann Arne Sæter snakket om rus og det ansvaret russen har for å ta egne valg.   Foto: rigmor sjaastad hagen

Nyheter

Senter mot incest og seksuelle overgrep (Smiso), Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) og politiet var onsdag på Fræna vgs hvor de hadde en holdningskampanje rettet mot russen.

– Politiet har årlig besøk hos avgangselevene, mens det for Smiso og NKS var første gang. Ann Kristin Skurtveit fra Smiso snakket om seksuelle overgrep og voldtekt.

– Jenter mellom 17 og 25 år er i den alderen som er mest utsatt for voldtekt. Det er dessverre også veldig mange gutter i denne aldersgruppa som blir overgripere. Hvor går grensene? Tenk på det og diskuter det før det skjer. Et nei er et nei. Uansett om man har flørtet eller klina tidligere på kvelden, sa hun.

Rus og voldtekt

Skurtveit presenterte tall som viser at 48 prosent av voldtektene er relatert til fest og rus. En av ti kvinner har blitt voldtatt. Hver femte jente og hver tiende gutt har blitt utsatt for en form for seksuelle overgrep før de er 18 år.

– Seksuelle overgrep kan også være det å tvinge noen til å se porno, til å snakke om sex uten at de ønsker det, bli tatt på eller måtte ta på noen uten at man har lyst. Sex skal være noe godt som begge skal være sikker på at man er enig om. Vi vet at alkohol påvirker vurderingsevnen. Mange vet ikke hvor grensen går, sa Skurtveit.

Gutter har ansvar

Tidligere har aksjoner mot voldtekt konsentrert seg om jentene. Hvordan de går kledd. Det har blitt appellert til at de skal ta vare på hverandre og gå sammen hjem fra fest, påpekte Skurtveit. – Men dere guttene har et like stort ansvar. Den som har blitt voldtatt tenker ofte at det er de som har skylda. Den som utsetter noen for voldtekt er ansvarlig for å skade en person for resten av livet. Konsekvenser etter voldtekt kan være sjølskading, spisevegring, depresjon, konsentrasjonsvansker, psykiske, relasjonelle og fysiske vansker. Feir på en trygg måte og vis sexvett, oppfordret Skurtveit.

God respons. Skurtveit for-teller at aksjonen kom til etter innspill fra NKS. De har vært på besøk hos nesten alle videregående skolene i fylket og har møtt rundt 2.000 russ.

– Responsen har vært god. Det er lydhør ungdom. De setter pris på at vi bryr oss om dem.

– Er skikkelige folk

Arne Sæter ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt sier at politiet jobber med bevisst- og ansvarliggjøring.

– Både russen og vi i politiet ønsker en russefeiring uten skader, uten uhell og med rent rulleblad.  Strategien til Politiet er blant annet å gi informasjon for å ansvarliggjøre avgangselevene og informere om hva som er lov og ikke lov, sier Sæter. Til ungdommene påpekte han: 

– Russen er lovlydige og skikkelige folk. Men når alkoholen går inn, går vettet ut. Det er viktig at dere passer på hverandre, og at dere er sikre på at alt som har med sex å gjøre er greit for den andre.