KRONIKK:

Skal vi stå sammen i 2021?

Ta vare på hverandre: Vi har et ansvar, alle sammen. Og det er å ta vare på hverandre, helt uavhengig av kjønn, etnisitet, seksuell orientering, religion eller livssyn, skriver Rebekka Gjerde Hovde i kronikken.  Foto: Privat

Nyheter

Jeg går som regel inn i et nytt år med få eller ingen nyttårsforsett. Både fordi jeg jevnt over har det bra, med fine folk rundt meg, lever et liv jeg ikke trenger store endringer i, og for å ikke skuffe meg selv eller andre når nyttårsforsettene går ad undas allerede 8. januar.

Men i år har jeg et nyttårsforsett som jeg så inderlig håper at noen andre også vil vurdere å ta med seg inn i 2021, og det skal jeg komme tilbake til.

Vi har gått gjennom et år med store utfordringer: pandemi, terrorsituasjoner på verdensbasis, naturkatastrofer, innvandring og utkastelse og presidentvalg.

Alt dette er utfordringer som splitter, lager blest og skaper storm på sosiale medier, i nyhetsbildet og i oss selv. Det har vært demonstrasjoner som har kostet menneskeliv, uttalelser har blitt møtt med sterke reaksjoner, og vi alle har blitt påvirket med ulikt resultat. Å gå gjennom et år med så store endringer verden over gjør også at hele verden engasjerer seg. Både sammen og mot hverandre.

Selv privatlivet vårt har blitt endret, noe av oss selv og mye på grunn av nasjonale retningslinjer. Mange av oss har mistet kjente og kjære, eller blitt fratatt muligheten til å være med våre nærmeste. Noen har mistet familie uten muligheten til å være sammen i de tyngste stundene.

Illustrasjon: Mari Watn 

Personlig har jeg mistet, eller mistet kontakten med, gode venner og bekjente. Jeg har selv vært syk, i karantene og alene. Samtidig har jeg vært både permittert og overarbeidet. Og sist men ikke minst, har jeg, som så mange andre, blitt fratatt muligheten til å synge og spille musikk live!

Derfor håper jeg at vi sammen kan lære noe av dette året. At vi går inn i oss selv og tenker på hvordan vi er mot andre. Tenker over hvilke konsekvenser det vil ha for andre om vi ikke tar hensyn til hverandre, hvem vi øyeblikkelig beskylder for det ene og det andre, og hvordan vi møter andre mennesker, både de som er lik oss selv og de som er dårligere- eller bedre stilt.

Mitt nyttårsforsett i år er å prøve og gå inn i enhver situasjon med et mål om å lytte, forhåpentligvis forstå, eller få en bedre forståelse, før jeg tar en avgjørelse om hvem eller hva jeg mener er rett. Likeså vil jeg møte andre med et åpent sinn, ikke være dømmende, ta vare på de som trenger det, og spørre når jeg er usikker på om andre har det bra.

Vi har et ansvar, alle sammen. Og det er å ta vare på hverandre, helt uavhengig av kjønn, etnisitet, seksuell orientering, religion eller livssyn. Vi har så mye å lære av hverandre, og ved å lytte, se og lære, kan vi kanskje sammen gjøre verden til et fredeligere sted. Og til sist: ta opp telefonen og ring en venn du ikke har snakket med på en stund, du vet ikke hvordan andre har det før du spør!

Ta vare på hverandre. En dag er det for sent.

Godt nyttår!

Rebekka Gjerde Hovde

Statsansatt, musiker og medmenneske - Molde/Oslo

--------------------------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts nye meningsportal