Massivt strømbrudd i Ålesund

Hele Ålesund ramma etter røykutvikling fra trafokiosk.
Nyheter

(Sunnmørsposten) Oppdatering: Klokka 10.52 opplyste Mørenett at alle kunder skal ha fått tilbake strømmen.

Heile Ålesund sentrum fra Volsdalen og vestover var ramma av strømbrudd tirsdag morgen og formiddag.

Mørenett meldte om strømbruddet klokka 09.07, og da het det at 9.782 kunder var berørt.

Brann i trafokiosk

Til grunn for strømbruddet lå en brann i en trafokiosk i Kipervikgata, nedenfor Utstillingsplassen, og operasjonsleder Borge Amdam hos politiet opplyste litt før klokka 09.30 at røykdykkere hadde gått inn for å få ut røyken.

– Ingen personer er eksponert for røyk, la han til.

Kipervikgata blei tidlig stengt ved Utstillingsplassen, og beboere i området bedt om å stenge vindu. Publikum blei videre bedt om å trekke unna røyken.

– Tafjord Kraft og brannvesenet er på stedet. De har kontroll, noe røyk fra stedet, opplyste politiet på Twitter klokka 09.19. Tafjord presiserte i ettertid at det er Mørenett som er ansvarlig, ikke Tafjord.

Klokka 10.03 meldte Mørenett at Slinningsodden og søre deler av Hessa hadde fått tilbake strømmen. 8.740 kunder var fortsatt strømløse.

Rundt 15 minutter seinere opplyste vaktleder Kjetil Iversen hos Møre og Romsdal 110-sentral at brannvesenet er ferdig med utlufting og hadde forlatt stedet. Mørenett var der imidlertid fortsatt og jobba med trafoen.

I en sms fra Ålesund kommune het det at flere hadde mista vannet i høyereliggende områder grunna strømstansen. Kommunen hadde imidlertid koplet opp aggregat i Volsdalen slik at de fleste fikk tilbake vannforsyninga.

Klokka 10.20 het det fra Mørenett at Fjelltun hadde fått tilbake strømmen. Likevel var 7.158 kunder fortsatt strømløse.

Litt før klokka 11 sa operasjonsleder Borge Amdam at de, siden brannvesenet var ferdig på stedet, snart ville fjerne sperringa i Kipervikgata. Videre at det ville komme melding om at det ikke lenger var nødvendig for folk å stenge vinduer eller holde seg unna området.

Kortslutning i bryterfelt

Hos Mørenett fortalte adm. dir. Rune Kiperberg at brannen i trafostasjonen skyldes ei kortslutning i et bryterfelt i stasjonen.

– Hva som ligger bak kortslutninga igjen, trenger vi mer tid til å finne ut av, og dette har vi nok ikke klart i dag, sa han.

Kiperberg fortalte videre at de, mens de venta på å få komme inn i trafostasjonen, jobba med ei alternativ løsning der de la om nettet: At 2.000 til 2.500 kunder alt hadde fått tilbake strømmen da de fikk tilgang.

– Med den kraftige røykutviklinga som var, må HMS komme først. Vi måtte rett og slett være sikre på at det var trygt å gå inn, før vi gjorde det, sa han.

Saken ble først publisert på Sunnmørsposten.