De omkomne klatrerne ved Trollveggen blir foreløpig ikke hentet ut

Redningsmannskaper avbrøt tirsdag kveld forsøket på å hente ut to omkomne tsjekkiske klatrere ved Trollveggen. Det er foreløpig ikke planlagt nye forsøk.

KREVENDE OPERASJON: Ole Johan Sæther, nestleder i Romsdal Fjellredningsgruppe.  Foto: Ottar Rydjord

Nyheter

Bergingsaksjonen av de to omkomne klatrerne ble tirsdag kveld avbrutt, skrev politiet i en melding klokka 21.38 tirsdag kveld.

– Det er dårlig vær i området nå med både regn og tåke, og så lenge det er det, er det ikke aktuelt med noe nytt forsøk på å hente ut klatrerne, sier operasjonsleder Roar Fylling i Møre og Romsdalpolitidistrikt til NTB onsdag morgen.

Fjellredningsgruppa tok seg fram til klatrerne rundt klokka 18.30 tirsdag, og da ble det bekreftet at klatrerne var omkommet. Etter planen skulle de to omkomne bli løftet ut av et redningshelikopter i forbindelse med at fjellredningsgruppa var på stedet, men dette arbeidet måtte avbrytes tirsdag kveld.

– Vi tar en vurdering senere om det er aktuelt å gjøre nye forsøk på å hente ut klatrerne i dag. Vi vet trolig mer ved 11-12-tiden, sier Fylling.

Tidligst torsdag

Litt etter klokka 11 onsdag formiddag sendte politiet ut følgende pressemelding om situasjonen:

«Uthenting av de to omkomne er et særdeles krevende oppdrag. Redningsmannskapenes sikkerhet kommer først og fremst. 330 skvadronen og den alpine redningsgruppen i Åndalsnes gjorde flere forsøk på å få de omkomne ut fra fjellet gjennom gårsdagen, men forsøkene måtte avbrytes. Det skyldtes flere forhold som vær og vind i tillegg til utfordringer med selve oppdraget.

Etter en helhetsvurdering blir det ikke foretatt noen forsøk på uthenting av de omkomne i dag.

Det jobbes kontinuerlig med plan for uthenting med mulig oppstart i morgen torsdag»

Ekstremt vanskelige forhold

Politiet beskriver redningsoperasjonen av de to omkomne klatrerne som ekstremt vanskelig.

– Stedet betegnes som krevende for klatring og usikkert med tanke på steinsprang. Romsdal Fjellredningsgruppe ble derfor flydd inn til en sikker sone ved Trollveggen. De tok seg frem derfra til de omkomne rundt klokka 18.30. Klatrelaget trakk ut fra området så snart deres oppdrag var utført rundt klokka 20, heter det i en melding fra politiet.

Etter planen skulle de to omkomne blitt løftet ut med lang line av redningshelikopteret.

– Det er denne delen av det pågående arbeidet som nå avbrytes, bekrefter operasjonsleder Per Åge Ferstad til Rbnett tirsdag klokka 21.45.

– Det er foreløpig vanskelig å si når vi kan starte arbeidet igjen. Det gjenopptas når det anses som forsvarlig, og tidligst onsdag eller torsdag, konkluderer operasjonsleden.

FORSØKTE TIRSDAG: Utstyr ble klargjort før aksjonen i Trollveggen tirsdag ettermiddag, men rundt halv ti tirsdag kveld måtte aksjonen avbrytes.  Foto: Ottar Rydjord

– Håpte på å kunne få de ned tirsdag kveld

Mandag kveld og tirsdag morgen ble det sagt at de ville forsøke å hente klatrerne ut i løpet av formiddagstimene på tirsdag.

Det er dette forsøket som nå er avbrutt, og politiet bekrefter at været – og mangel på sikkerhet – var de sentrale faktorene til at de måtte bryte.

– Skydekket senket seg iløpet av kvelden, og det ble med det vanskeligere å gjennomføre operasjonen, sa operasjonsleder Ferstad til Rbnett klokka 21.45.

– Antar klatrerne har falt

To tsjekkiske klatrere antas å ha falt under klatring og omkommet i Trollveggen. De ble lokalisert livløse ved foten av veggen mandag ettermiddag, men vanskelige forhold med blant annet steinsprang, gjorde at klatrere fra Romsdal Fjellredningsgruppe og øvrig bergingsmannskap ikke tok seg opp til stedet da. Redningsmannskapene trengte mer tid til å forberede det som ble beskrevet som en krevende operasjon i et vanskelig og farlig terreng.


 

KREVENDE OPERASJON: Tirsdag formiddag gikk med til planlegging og venting for medlemmene i redningsgruppa.  Foto: Ottar Rydjord

De to tsjekkiske klatrerne begynte turen i fjellpartiet torsdag. Klatrerne skulle ha kontaktet pårørende lørdag, noe de ikke gjorde. Hovedredningssentralen mottok mandag en bekymringsmelding fra de pårørende og iverksatte deretter søk med redningshelikopter. Rett etter ble altså to livløse personer lokalisert.

De to klatrerne skal ha vært relativt erfarne klatrere som også har vært i Trollveggen tidligere. Ifølge lokale kjennere skal de to ha prøvd seg på «engelskruta» da de startet torsdag.