Slik markeres 1. mai i Romsdal og på Nordmøre

Arbeidernes dag markeres i flere kommuner.

1. MAI I FJOR: Fra 1. mai-markeringa i Molde i fjor.  Foto: Olav Skjegstad

Nyheter

Onsdag markeres 1. mai, arbeidernes dag, over hele landet. Også i Møre og Romsdal er det stor aktivitet med flere arrangement over hele fylket. I Romsdal skal dagen markeres på Vestnes, i Molde og på Åndalsnes. Fræna og Eide slår seg sammen og arrangerer felles 1. mai for Hustadvika kommune. Der ventes også storfint besøk med Martin Kolberg som hovedtaler.

– Det er stor etterspørsel etter profilerte politikere på 1. mai. Kristiansund sendte en forespørsel og spurte om Martin Kolberg var tilgjengelig, og det var han. Kolberg skulle egentlig ankomme ganske seint på dagen 1. mai, men på grunn av flystreiken kommer han til Molde langt tidligere enn planlagt. Derfor rekker han også en tur innom Hustadvika før han reiser videre til Kristiansund, sier Jan Thore Martinsen, fylkessekretær i Møre og Romsdal Arbeiderparti.

Leder i Møre og Romsdal Ap, og ordførerkandidat i Rauma, Per Vidar Kjølmoen, er hovedtaler under 1. mai-arrangementet på Åndalsnes. Temaet i talen hans er samarbeid og samhold.

– Jeg vil ta opp lokale saker, og snakke om samhold og samarbeid i Rauma, sier han.

I tillegg til Kjølmoen, skal også Victor Starheim fra SV holde tale på Åndalsnes.

Stabilt oppmøte

Kjølmoen forteller at 1. mai fremdeles er en veldig viktig dag, men at det muligens avhenger av hvem du spør.

– For oss på venstresida er det en veldig viktig dag. Fremdeles er det mange som møter opp og går i tog på 1. mai, men det er ikke det massearrangementet det var da jeg vokste opp. Da var 1. og 17. mai like viktige dager. Slik er det ikke lenger. Men jeg håper folk kommer. Folk i Rauma har generelt vært veldig flinke til å møte opp. I fjor var det smekkfullt. Jeg er optimistisk, sier Kjølmoen.

Fylkessekretær Martinsen forteller at oppmøtetallene for 1. mai er stabile rundt om i landet.

– Det varierer litt etter hvilken dag 1. mai faller på. Men i år opplever vi sterkt engasjement. På Nordmøre mobiliserer bunadsgeriljan for fullt, og de har støttespillere rundt om i hele landet. Det kan bli en del folk, sier han.

Slik markeres 1. mai:

Molde: 1. mai-arrangementet er et samarbeid mellom Ap, LO og SV. i år er det SVs tur till å ha hovedtaleren, og stortingskandidat Petter Eide er hovedtaler. Ap og SV har 1. mai-frokost hver for seg. Ap på Folkets Hus 09.30, SV på Romsdalsmuseet klokka 10. Etterfulgt av appell utenfor Folkets Hus 12.30, før et felles 1.mai-tog går til rådhuset hvor appeller og hovedtale skal holdes.

Hustadvika: 1.mai-arrangementet starter med felles frokost i Bud samfunnshus klokka 10. Martin Kolberg holder hovedtalen under frokosten.

Vestnes: Arrangementet starter på kulturhuset Myra klokka 10, og fylkesordfører Jon Aasen er hovedtaler.

Åndalsnes: Arrangementet starter klokka 13.00 på rådhusplassen/rådhussalen. Per Vidar Kjølmoen er hovedtaler, og Victor Starheim fra SV holder appell.