Mange lokale bedrifter kan bli rammet

Fare for streik fra mandag - ferjetrafikken kan rammes

Hvis meklingen i lønnsoppgjøret mellom NHO og LO ikke er i havn før midnatt søndag, blir det streik for 23.000 fagorganiserte fra klokka 0600 mandag morgen.

KAN BLI STREIKERAMMET: A-ferja på Molde-Vestnes blir tatt ut av drift dersom det blir streik fra mandag morgen. Det er Fannefjord som er A-ferje til uka.   Foto: Olav Skjegstad

Sørvisnæringer: Luggen står på lista over bedrifter som kan bli tatt ut i streik.   Foto: Olav Skjegstad

Industrien: Aas Mek. verksted kan bli rammet av streik dersom det ikke blir løsning før mandag morgen. 

Nyheter

Streiken vil da ramme både industri, sørvisnæringer og transport. 

Norsk Sjømannsforbund og Norsk Sjøoffiserforbund har samkjørt sine uttak, som vil ramme ferjeruter langs hele kysten. På Romsdalsfjorden vil A-ferja Molde-Vestnes bli lagt til kai dersom det blir streik.

Andre ruter i fylket som blir stoppet er B-ruta Halsa-Kanestraum og B-ruta Hareid-Sulesund. Sør for fylket vil også kapasiteten på Lote-Anda bli redusert.

Før helga så LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ingen grunn til å fortsette frivillig mekling. Uenigheten handler både om generelt tillegg og løft for lavtlønnsgrupper.

Dermed ble det brudd og varsel om streik. Streiken rammer privat sektor hardest. Ingen lærlinger blir tatt ut i streik, melder LO.

Lista over bedriftene der det er varslet plassfratredelse, er basert på hvor bedriften har sitt hovedkontor. Dermed kan også andre bedrifter enn de på lista under være omfattet av streikevarslet.

Streikefare i mange bedrifter

Her er lista over bedrifter i Romsdal som vil bli rammet dersom man ikke kommer fram til en forhandlingsløsning:

Statkraft Energi AS Grytten vedlikeholdsgruppe ÅNDALSNES EL & IT Forbundet

Recticel AS Avd. Åndalsnes ÅNDALSNES Industri Energi

Wonderland AS ÅNDALSNES Industri Energi

Aas Mek. Verksted AS VESTNES Fellesforbundet

NOKAS AS Avd. Vestnes TOMREFJORD Norsk Arbeidsmandsforbund

Hår Fint AS MOLDE Fagforbundet

Luggen Hårstudio AS Avd. Moldetorget MOLDE Fagforbundet

Luggen Hårstudio AS Amfi Roseby MOLDE Fagforbundet

Brødrene Langset AS Avdeling Molde/Hoved MOLDE Fellesforbundet

I.P. Huse AS HARØY Fellesforbundet

Cecilie Søllesvik fra Angvik er leder av Fellesforbundet avdeling Nordmøre og Romsdal. Hun opplyser at Fellesforbundet har tatt ut 267 medlemmer i industribedrifter i Møre og Romsdal.

– Totalt blir 11.000 i Fellesforbundet i Norge tatt ut i streik, opplyser hun.

Mellomoppgjør

Årets oppgjør er et mellomoppgjør, der det både handler om tillegg til alle og krav om mer til folk nederst på lønnsstatistikken.

– LO vil at sine medlemmer skal få en rettferdig andel av verdiene de har vært med på å skape. Det er rom for økt kjøpskraft for alle og ekstra lønnsløft for de lavest lønte som de siste åra har hatt svakest lønnsutvikling. Fellesforbundet er spesielt utålmodig på vegne av hotell- og restaurantbransjen. Her trengs et løft, sier Cecilie Søllesvik.

Lørdag tok partene opp igjen forhandlingene for å prøve å komme fram til en løsning. Disse pågår fram til klokka 17 og blir tatt opp igjen søndag klokka 12. Da har de 12 timer på seg for å unngå streik.