PST ser brannen i Waras bil i sammenheng med tidligere hendelser

Natt til søndag brant bilen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). – Det er naturlig at hendelsene mot ham sees i sammenheng, sier talsmann i PST.

Politiet holder søndag morgen oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara etter at bilen hans brant natt til søndag.  Foto: NTB scanpix

Nyheter

Politiet ble varslet om brannen av en forbipasserende klokken 1.41. Bilen til justisministeren sto parkert utenfor boligen hans i Oslo. Det var VG som først omtalte saken.

Til NTB forteller operasjonsleder Magne Olsvoll i Oslo politidistrikt at brannen raskt ble slukket.

– Vi har vært der ute og gjort tekniske og taktiske undersøkelser. Nå er saken overført til PST som følger den opp og etterforsker videre, sier Olsvoll.

Operasjonslederen henviser videre til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som etterforsker saken videre.

Sees i sammenheng

PST bekrefter til VG at de har overtatt etterforskningen, og at det er naturlig å se brannen i sammenheng med tidligere hendelser knyttet til justisministeren.

– Det er en lang rekke hendelser mot ham, så det er naturlig at de sees i sammenheng. Vi etterforsker, men det har ikke vært noe konkret å komme med. Utover det må vi komme tilbake på et senere tidspunkt, sier talsmannen.

Politiet har natt til søndag holdt vakt utenfor justisministerens bolig, også med tanke på at det tidligere har vært framsatt trusler mot ham.

«Legge skylden på andre»

Justisministeren opplevde i desember å få både huset og bilen sin nedtagget med hakekors og ordet «rasist», i tillegg til at bilen ble forsøkt påtent.

– Det er aspekter av saken som gjør at vi ser svært alvorlig på den, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB da.

Det ble også i februar funnet brennbar væske under justisministerens bil.

Forrige lørdag rykket politiet ut til Wara etter det ble funnet et brev i postkassen hans. Ifølge politiet er det ingenting som tyder på en reell trusselsituasjon, men politiet opplyste da at de likevel tar saken på alvor.

Ifølge VG undersøker PST om hendelsene rettet mot justisministeren er ment for å «polarisere og legge skylden på andre». Derfor føres det en bred etterforskning hvor blant annet miljøer på både ytre venstre og ytre høyre fløy blir sett på.

– Ubehagelig

Da statsråden i desember uttalte seg om truslene, plasserte han dem i politisk kontekst og betegnet det som et angrep på demokratiet.

– Jeg konstaterer at vi er kommet til et punkt der det er blitt veldig ubehagelig, sa han i desember.

– En ting er å rette verbalt skyts mot en politiker som gjør en jobb. Noe helt annet er å gå inn mot familien hans, sa Wara da, samtidig som han understreket at man uansett ikke skal fremme trusler.

– Et angrep på norsk demokrati

Flere politikere har reagert på truslene mot justisministeren.

– Denne typen handlinger er en trussel mot vårt åpne og demokratiske samfunn. Politikere skal kunne påta seg verv for fellesskapet uten frykt. Brannstiftelse, hærverk og truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara og hans familie er helt uakseptable, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Venstre-leder Trine Skei Grande reagerer også kraftig.

– Det er et sterkt angrep på ytringsfriheten. Det er et sterkt angrep mot styringssystemet vårt og den åpenheten vi har i det norske samfunnet som gjør at vi statsråder kan leve vanlige liv i vanlige hus nær folk, sier hun til NTB.

KrF-politiker Knut Arild Hareide skriver på Facebook at «dette ikke bare er et angrep mot Wara og hans familie, men mot det åpne samfunnet vi ønsker med nær kontakt mellom politikere og folket".

– Det er ofte en belastning å være nærstående av politikere. Vi forstår og føler med familien Wara i det ubehag og den utryggheten de opplever nå. Ingen som stiller seg til samfunnets tjeneste, skal oppleve dette! Det river ned noe av det flotteste i vårt samfunn – tilliten og tryggheten mellom oss.