En person omkom i snøskred på Sunnmøre

En mann i 50-åra omkom i et snøskred nær Sykkylven lørdag ettermiddag.

SAUDEHORNET: Ett av de seks snøskredene på Sunnmøre gikk her, ved Saudehornet i Ørsta. Bildet er fra et skred på cirka samme sted for drøyt to uker siden.  Foto: PER TORE SÆTRE

Nyheter

I løpet av ettermiddagstimene lørdag, meldte politiet om hele seks snøskred i fylket, alle på Sunnmøre.

En person omkom

Det siste varslet politiets operasjonsleder om klokka 16.33. En person ble tatt av dette skredet, som skjedde ved Brunstadhornet og i retning ned mot Langsætra. Dette er i nærheten av Sykkylven.

«En person tatt, luftambulanse på veg, skredgruppa, lavinehunder og redningshunder på veg», meldte operasjonsleder.

Klokka 23.14 lørdag kveld meldte politiet at vedkommende, en mann i 50-åra, omkom i skredet. Pårørende skal være varslet.

Mannen som omkom var en del av et turfølge på to personer. Kvinna som var sammen med ham meldte selv fra om hendelsen.

Hun ble ved 19-tiden fløyet ut fra området og brakt til sjukehuset med redningshelikopter.

– Tilstanden hennes er så vidt jeg vet at hun er uskadd, men hun er selvfølgelig berørt av det som har skjedd, sa innsatsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, Stian Vikås, til NRK Dagsnytt ved midnatt.

– Det vi vet er at hun kom seg ut av skredet og har selv søkt fram personen som lå i skredet og gravd han fram. Men på grunn av omstendighetene og for sin egen sikkerhet så har hun da måtte ta seg en annen plass for å komme i kontakt med politiet, tilføyer Vikås.

Mannen som omkom er fra Ørsta, opplyser operasjonsleder John Bratland til Rbnett.

Vanskelige værforhold

Redningsaksjonen ble avsluttet litt før 20-tiden lørdag kveld. Arbeidet med å hente ut den omkomne skulle egentlig bli igangsatt søndag.

Søndag formiddag klokka 11.10 meldte politiet at redningshelikopteret som skal transportere skredgruppa inn i skredområdet var ankommet Urke. Men værforholdene gjorde at helikopteret foreløpig ikke kunne fly inn i området.

Klokka 12.40 meldte politiet at helikopteret returnerte til Florø på grunn av værforholdene.

«Politiet har sammen med samvirkeaktørene tatt en vurdering på at det ikke er forsvarlig å sende inn skredgruppe i dag. Arbeidet vil blir tatt opp igjen i morgen. De pårørende er orientert om vurderingen», heter det fra operasjonsleder.

Fem skred uten personskader

I 13-tida meldte de om et snøskred som var utløst på østsida av Grøtdalstindane i Ørsta. Ingen personer kom til skade.

Det var to turgåere som utløste skredet, og meldte fra om dette. «Ingen grunn til å tro at der var andre i nærheten av skredet», skriver politiet på twitter. Skredet var ca 150 meter langt og 40 meter bredt.

En halvtime senere meldte politiet om snøskred på Sandegga i Austefjord i Volda: «Turfølge utløst snøskred. Ingen personer kommet til skade. Heller ingen mistanke om at der skal være andre som kunne vært rammet av skredet,» skriver politiet.

Dette skredet var ca 300 meter langt og 40 meter bredt.

Politiet avslutter meldingen slik: – Vil minne fjellfarere om betydelig skredfare i distriktet.


 

Litt før klokka 15 meldte politiet om to nye skred. Ett i Skårasalen i Hjørundfjorden og ett ved Saudehornet i Ørsta.

I Skårasalen opplyser politiet at det var et turfølge som utløste skredet, men at ingen ble fanget eller skadet. Skredet var rundt 300 meter langt og 100 meter bredt.

Det var også et turfølge som utløste snøskredet ved Saudehornet. Heller ikke her ble noen personer rammet av skredet.

Klokka 15.30 meldte politiet om det femte skredet på Sunnmøre. Dette skjedde en halvtime tidligere på Ystevasshornet i Sykkylven:

«Snøskred utløst på sørsiden og helt ned til Storevatnet, ca 30 meter i bredde og 30-40 cm i dybde. Ingen personer skadd eller tatt i skredet», heter det i meldingen fra operasjonsleder.