Stillehavsøstersen på vei oppover Vestlandet

De siste ti årene har stillehavsøstersen etablert seg permanent i mange områder langs Norskekysten. Nå er den på vei nordover Vestlandet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix 

Nyheter

De siste ti årene har stillehavsøstersen etablert seg permanent i mange områder langs Norskekysten. Nå er den på vei nordover Vestlandet.

– I sommer har vi fått inn en rekke registreringer fra Rogaland og Hordaland. Det tyder på at den nå legger også Vestlandet under seg, sier forsker Stein Mortensen ved Havforskningsinstiuttet.

Stillehavsøstersen er formelt uønsket i norsk natur. Mortensen leder nå et nytt forskningsprosjekt med kollegaer i Sverige og Danmark. Formålet er å etablere en felles metode for strandrydding i hele Norden.

– Det er viktig å gjøre de rette tiltakene for å holde badestrender, friluftsområder og kanskje marine verneområder mest mulig fri for stillehavsøsters.

Samtidig skal forskerne vurdere stilleøstersen som matressurs. Forskerne vil komme til bunns i om skjellene er trygge, og fri for algegifter, virus og bakerier.

– Vi står midt i skjæringspunktet mellom det å skulle bekjempe arten, og å kunne bruke den som en ressurs, sier Mortensen.