MALMEFJORDEN: Vi møter Ove Hauge på den museumsaktige Malme skole, der Malmemarkedet ble arrangert med stor suksess sist helg. 2018 er det store soppåret, men ikke så mange er på jakt etter kreftkjuke, som er en svartutvekst på bjørketrær. Det er for spesielt interesserte, får vi opplyst i soppmiljøet.

Ingen gullgruve

Kreftkjuke er også kjent som chaga. Altmuligmannen Ove Hauge (41) har plukket kreftkjuge i to års tid. Den eksklusive soppen, som påstås å ha sterke medisinske egenskaper, selges for opp mot 1000 kroner kiloen. Men det er ingen gullgruve for han sjøl, fastslår 41-åringen. Heller mer enn spesiell og spennende skogshobby.

– Soppen ser faktisk ut som den er brent fast i treet. Den vokser gjerne på gamle bjørketrær, og det er slett ikke mange av dem med chaga på. Jeg kan sjekke tusen bjørketrær før jeg gjør et funn, for å sette det litt på spissen. Det er dette som gjør at chaga er eksklusiv og ikke så reint lite kostbar. Det er ei krone per gram, men gratis når du plukker den sjøl, humrer Ove Hauge.

Populært i Russland

Soppen heter altså kreftkjuke og påstås å ha forebyggende effekt mot nettopp kreft. De svarte sopputvekstene har en lang kulturhistorie som medisin i Russland. Soppen har vært brukt medisinsk og forebyggende i flere hundre år. I dag er chaga et utbredt helsekostprodukt, og det er en rekke produkter på markedet. Enten kapsler, ekstrakter eller te.

Solgte ut alt

Ove Hauge forteller om stor respons da han solgte ekstrakt av chaga på Malmemarkedet. Han har plukket rundt 15 kilo i år. Store funn er blant annet gjort på Skaret og på Julsundet. Mer spesifikk vil han ikke være. Han forteller at den svartbrune tresoppen på sikt dreper bjørketreet.

Ove Hauge videreforedler soppen på flere måter. Vi smakte en rein te, og en ekstrakt som tilsetning i kaffe. Det smakte ikke stort.

– Det er flere måter å gjøre det på. Jeg koker for eksempel fem store biter med chaga i to liter vann. Så lar jeg det småkoke i et par timer. Da får man en te som holder seg i kjøleskapet i fire uker. Jeg starter hver dag med en slik trolldrikk. Dette hjelper mot det meste, trolig mest forebyggende. Det er ikke noe som er dokumentert eller bevist, men det er ikke motbevist heller. Det er et helt reint naturprodukt som brukes som kreftforebyggende helsedrikk i en rekke land på den nordlige halvkule, sier Ove Hauge.

Han maler/finknuser også noe av soppen han plukker. Og han mikser det gjerne med kaffe. – Chaga er spennende. Jeg er nysgjerrig av natur. Og det kan være mye bra i den alternative medisinverdenen. Det er ingen stor butikk, men mer som en hobby. Jeg kan holde på med dette til snøen kommer. Da begynner jeg å brenne kaffe til jul, en annen hobby jeg har, sier Ove Hauge, som jobber som klauvskjærer.

– Jeg er under utdanning til å bli hovslager. Jeg er glad i å prøve noe nytt rett som det er.

Ove Hauge viser fram hvordan kreftkjuken ser ut. Han har plukket cirka 15 kilo i år. Hunden Arek er mer tradisjonell av seg og styrer unna sopp. Foto: Eirik Heen