– Det jeg kan si er at en amfibieenhet, en marineinfanteri-bataljon bestående av fire nasjoner, vil trene ved Molde fra 31. oktober til 2. november. De gjeldende nasjonene er Finland, England, Frankrike og Nederland, sier beredskapsleder Jørgen Nordheim i Molde kommune.

Ifølge Ivar Hatlelid i Heimevernet er dette en landgangsoperasjon. Et hangarskip vil bruke et landgangsfartøy til å komme i land ved Nesjestranda.

– Kjenner ikke omfanget

Han har fått informasjon av Fylkesmannen om hvordan romsdalstraktene vil merke de 40.000 soldatene som gjester Norge i høst.

– Vi har vært på en del informasjonsmøter i regi av Fylkesmannen, med generell informasjon om øvelsen og hva som skal skje. Omfanget og hvor mange personer som kommer hit vet vi ikke enda. Når det nærmer seg vil det komme informasjon til innbyggerne. Det gjelder både for transport og forberedelser, sier Jørgen Nordheim.

Artikkel 5

Hvert tredje år arrangerer forsvarssamarbeidet Nato en liknende øvelse som denne. I 2015 var det Spania og Portugal som var vertsnasjoner. Over 30 forskjellige nasjoner vil være representert under årets øvelse.

Scenarioet som skal gjennomgås er en artikkel 5-situasjon. Artikkel 5 er den sentrale bestemmelsen i alliansen. Den går ut på at et væpnet angrep på ett eller flere av de 29 medlemslandene er et angrep på alle.

Under denne øvelsen er det Norge som trenger hjelp fra sine allierte til å forsvare seg i en defensiv øvelse.

Rekognosering

Siden juni har planlegging og rekognosering pågått i forbindelse med øvelsen. Dette har blant annet til hensikt å minimere faren for ulykker.

I august er det planlagt lite militær aktivitet, melder Forsvaret.

Det kommer til å øke i september. Da kan det ventes opp mot 150 militære kjøretøy daglig på vegene. To av strekningene som belastes er E39 mellom Molde og Klett og E136 mellom Åndalsnes og Dombås.

I oktober øker ytterligere tilstedeværelsen rundt Molde og Åndalsnes. Etter øvelsens slutt vil retur av militært materiell og kjøretøy til tider føre til redusert framkommelighet i november. I slutten av desember vil alle styrker og materiell ha forlatt Norge.

Forsvaret advarer om at det må medregnes en god del støy i områdene rundt øvelsen.

Land, sjø og luft

Under øvelsen skal det gjennomføres trening både på land-, sjø- og luftområder.

De foreløpige tallene estimerer at 130 fly, 70 fartøy og over 10.000 kjøretøy vil være innblandet.

Landstriden vil gjennomføres mellom en styrke i nord og en i sør. Her er Åndalsnes et av områdene som skal brukes. Heimevernet skal bidra med innsatsstyrker og områder under øvelsen.

Italienere til Åndalsnes

For Rauma sin del er den største troppen som kommer italienere, melder Åndalsnes Avis. Etter rekognosering vil de første italienerne komme til Åndalsnes og Setnesmoen 17. august. Dagen etter vil et stort sivilt skip ankomme Natokaia på Åndalsnes med kjøretøy og konteinere med militært utstyr. Dette skal videre til Lesja, hvor den italienske brigaden skal ha leir.

Setnesmoen vil huse mellom 50 og 200 mann under øvelsen. Det vil også være andre nasjoner, som Latvia, representert der.

– Men selve krigen vil ikke skje her. Den vil foregå i Midt-Norge, i området Alvdal, Folldal og i Røros-traktene, sier Ivar Hatlelid i Heimevernet til Åndalsnes Avis.

Hercules-fly ikke med i øvelsen

Flere meldte fra om observasjoner av et uvanlig fly over Fræna og moldetraktene tirsdag.

Elisabeth Eikeland hos Forsvarets operative hovedkvarter sier det ikke var innblandet i rekognosering før øvelsen.

– Dette var et Hercules C130-fly som var på rutinemessig trening og øving i dette området. Flyet tok av og lander på Gardermoen og er ikke i forbindelse med Trident Juncture, sier Eikeland.

Jørgen Nordheim er beredskapsleder i Molde kommune. Foto: Arild J. Waagbø
Et Hercules-fly ble observert av flere over Fræna og Molde tirsdag, men dette skal ikke ha vært i forbindelse med øvelsen. Foto: Kjell Langmyren