Nesset: Den daglige lederen hos Bergmesteren Raudsand AS mener det er fornuftig å konsekvensutrede også i Brevik for å finne det beste alternativet.

– Vi har ikke noe forhold til det. Men det er utrolig å gå inn for Brevik med de protester det medfører fra folk og kommune der, for så å sette i gang en konsekvensutredning etterpå, sier Harald Storvik.

Anbefalte først

I 2015 ble et forsøk på å etablere deponi for farlig avfall i Brevik stanset av Porsgrunn kommune. Det gjorde at Miljødirektoratet fikk i oppdrag av Klima- og miljødepartementet å vurdere lokaliteter når anlegget på Langøya er fullt i 2022.

I mai i år skrev Miljødirektoratet:

«Med faktagrunnlaget vi har skaffet oss i dag, framstår Dalen gruver i Brevik som den beste kandidaten.»

Direktør for Miljødirektoratet Ellen Hambro avsluttet da med:

«Konklusjonen vår er at Dalen i Brevik utpeker seg særlig fordi gruvene har et betydelig større volum og dermed lengre levetid og ligger nærmere der avfallet oppstår.»

– Bra med mer informasjon

Nå skal altså anbefalingen etterprøves.

– Når du ser på hvilke krav de har stilt til oss, hvor vi har holdt på i over ett år med dette, tyder det på at de har gjort dette fra før der nede. Men det er bra det kommer fram mer informasjon om begge lokasjonene, sier Storvik.

Seinest i juni skrev Miljødirektoratet at konsekvensutredningen for Raudsand i for liten grad konkretiserer miljøkonsekvensene, og etterspurte ytterligere redegjøring på flere felt.

Møte med klima- og miljøministeren

Harald Storvik vil fortsette å kjempe for å få deponiet til Raudsand.

– Vi vil fortsette å jobbe med vårt uavhengig av hva de gjør i Brevik. Det har gått 20 år uten at staten har gjort noe på Raudsand. Det blir hevdet at vi ikke kan være ferdige til 2022, så nå skal vi i møter med ministeren, direktoratet og departementet, sier den daglige lederen for Bergmesteren Raudsand AS.

Kritisk tidsfrist

Nettopp tidsfristen er et stadig viktigere aspekt, ettersom 2022 nærmer seg uten at en deponiløsning er på plass.

I juni sendte LO, NHO, miljøorganisasjonen Bellona (som tidligere har uttalt seg kritisk om deponiplanene på Raudsand) og Noah, som eier dagens anlegg på Langøya og altså gruvene i Brevik, et brev til klima- og miljøminister Ola Elvestuen med bekymring for at et vedtak enda ikke er fattet.

Noah kan utvide gruvene på Langøya til å vare til 2026, men må vite mer om den langsiktige planen for Brevik-gruvene før de investerer.