LEDER TORSDAG 12. JULI:

Britenes kaotiske farvel med EU

«Britene kan nå stå overfor minst to vanskelige situasjoner.»

Krise: Statsminister Theresa May orienterte mandag Parlamentet etter at David Davis og Boris Johnson hadde gått av.  Foto: AP / NTB scanpix

Nyheter

Det er nå drøye to år siden britene stemte over å forlate den europeiske unionen. Folkeavstemningen den 23. juni 2016 endte med at 51,89 prosent av velgerne stemte for å forlate EU, mens 48,11 prosent stemte for å forbli i EU. Brexit ble vedtatt. Siden har det meste gått i stå.

De siste dagene har kaoset om brexit og den britiske regjeringa vært komplett. Statsminister Therese May trodde før helga at hun endelig hadde fått landet en strategi som regjeringa kunne stå samlet om.

Et kompromiss som skulle brexit-floken. Det skjedde etter et tolv timer langt maratonmøte i statsministerens sommerresidens Chequers. Kompromisset innebar en myk tilnærming som skal sikre at Storbritannia beholder tilgangen til EUs indre marked.

Enigheten varte imidlertid ikke lenge, og da både brexit-minister David Davis – og utenriksminister Boris Johnson trakk seg forløpende er Mays posisjon betydelig svekket.

Britene har, i liket med selve brexit-avstemningen, også nå havnet i to ganske uforsonlige leire. De som ønsker å styre etter et klart brudd med EU, slik folkeflertallet sa i 2016. De to statsrådene som forlot regjeringa tilhører denne retningen.

Eller gruppa som ønsker det før nevnte «myke» bruddet med EU og beholde de avtalene britisk næringsliv er avhengig av. Storbritannia vil da forhandle om en avtale med EU som ikke er ulik det Norge har i EØS-avtalen. Det er det siste løsningen statsminister Therese May har arbeidet for.

Britene kan nå stå over for minst to vanskelige situasjoner. Regjeringen må kanskje kaste kortene. Hvem som da skal ta over er høgst usikkert. Det konservative partiet er splittet, mens Labours Jeremy Corbyn ikke har flagget en tydelig EU/Brexit-politikk og neppe har et styringsdyktig alternativ. Samtidig kan forhandlingene med EU gå helt i stå, bare åtte måneder før britene skal forlate unionen. Men i går kveld var det helt andre ting som opptok de fleste briter.