Tresfjord: Krister Fagervik Sundgodt eier og driver campingplassen. Som man kan forstå av Fagervik-navnet så har han vokst opp her.

– Vi må skape et eget marked her i Tresfjord. Det vi selger inn er kombinasjonen med fjell og sjø i tillegg til turområder for alle. Jeg tror de fleste som camper liker de litt mindre campingplassene. Været og det at det er den tredje sesongen uten trafikkstøy fra det som var E39 er nok de største faktorene til den gode sommeren. De fem hyttene vi har her er booket til august. Den gode sommeren gjør at de vanligvis harde vintermånedene bli litt lettere for meg, sier Sundgodt.

Den 52. sommeren i Norge

Piet Venema (70) fra Nederland reiste for første gang til Norge som 18-åring. Siden den gang har han returnert hver sommer som campingturist. De siste 38 åra med kona Stien Venema.

– Jeg har vært mange steder i Norge. Det er et vakkert land med fantastiske mennesker, sier Venema på norsk. Hollenderen har nemlig lært seg det norske språket flytende i løpet av alle turene hit.

– Jeg har aldri opplevd liknende vær. Det må være det beste været siden jeg begynte å reise hit.

Fra hele verden

– Det er omtrent en firedel tyskere, en firedel hollendere, en firedel nordmenn og den siste firedelen kommer spredt fra hele verden, forteller Sundgodt.

– «Sprechen sie Deutch?», hører vi fra siden.

Sundgodt peker og forklarer de tyske turistene hvilken tursti de leter etter.

– Siden jeg har vokst opp her lærte jeg tysk på den måten. Jeg kan prate språket flytende, men hvis de skal ha meg til å skrive noe må jeg bruke Google translate. Det er en enorm konkurransefordel å kunne det tyske språket, sier Sundgodt.

Turistfabrikker

Venema sier han ikke har noe til overs for de store campingplassene.

– Det er turistfabrikker. Du får ikke ro og det skjer så mye. De små plassene er best. Det er første gang vi er her på Fagervik. Nå har vi vært her noen dager og skal vente på vennene våre fra Nederland, som var her i fjor, før vi drar videre.

Sundgodt er også glad han driver en mindre campingplass.

– Jeg skulle gjerne hatt omsetningen til de store, men da får du ikke samme kontakten med folk. På små plasser som dette kan du også gjemme deg bort litt, sier Sundgodt.

Atlanterhavsvegen skuffet

René Weise reiste på motorsykkel fra Tyskland sammen med kameraten Rainer Friedrich. Det er første gang i Norge for dem begge.

– Jeg ønsket at vi hadde kommet helt til Nordkapp, men da er tre uker ferie for lite. Det nordligste punktet vi kom til var Atlanterhavsvegen som ikke levde opp til forventningene. Det var jo ikke vann under brua. Men de lyse nettene dere har her er veldig spesielle, sier Weise

Kameratene hadde kjøpt inn vintertøy før avreise og syntes det så smart ut i Tyskland.

– Heime i Tyskland regnet det da vi dro. Etter at vi forlot Tyskland har det vært like fint vær som det er nå hele vegen. Vi får ikke brukt vinterklærne, men har bestemt oss for å se litt mer av Norge. Nå går turen til Fredrikstad, forteller Weise.

– Jeg tror man aldri blir ferdig med å oppleve Norge, legger tyskeren til.

Tyske familievenner på tur

Familien Rabe og Bruch har reist sammen til Norge.

– Vi har vært i Norge flere ganger. Da vi var her for fem år siden var det like bra vær som nå, sier Annika Bruch.

– Det er så deilig med stillheten her. Også er det så rent i Norge, sier Uta Rabe.

René Weise slår av en prat med Krister Fagervik Sundgodt før han betaler og kjører videre på motorsykkelen sin. Foto: Håkon Meisingset Solheim
Krister Fagervik Sundgodt sammen med kona Carolina Sundgodt i vakre omgivelser på Fagervik. Foto: Håkon Meisingset Solheim
Fra venstre bak: Annika Bruch, Jordis Bruch, Markus Rabe, Hilde Rabe og Uta Rabe. Foran fra venstre: Thea Rabe, Rassmuss Bruch, Luca Bruch og Tomke Bruch. Foto: Håkon Meisingset Solheim