FRÆNA: «Om man er sjuk og gammel og ikke kommer seg ut av senga, må man likevel få oppleve en slik kveld som vi har i kveld. Så lite, men så mye for noen. Blir rørt langt inn i hjerterota.» Slik beskriver ansatt ved Fræna sjukeheim og omsorgssenter, Monica Naas Sjøholt, bildet hun la ut på Facebook 8. mai.

Det viser en beboer på sjukeheimen som nyter solnedgangen i Fræna. Bildet har over 1000 likes, 122 delinger og mange kommentarer med gode ord og hjerter.

Vanlig praksis

Sjøholt forteller at dette er vanlig praksis hos Fræna sjukeheim og omsorgssenter.

– Vi pleier å ta med de eldre ut når det er fint vær. Dette gjelder alle avdelinger hos oss. Vi er så heldig å ha et fantastisk uteområde som stadig oppgraderes. Vi kan trille tur rundt huset, opp til sentrum og ned til båthavna. Vi har benker plassert rundt om på hele området, og det er flittig i bruk så snart vi har fint vær, sier hun.

Godt å komme ut

Sjøholt forteller at det er viktig for dem å se hver enkelt beboer.

– De fleste synes det er veldig godt å komme ut i frisk luft. Det å kjenne lukta av gras og blomster, høre fuglesang og kjenne vinden i ansiktet gjør noe med oss alle. Sjøl om pasientene er sengeliggende burde ikke det være noe hinder for å kunne være ute. Vi triller senga ut, sier hun. Sjøholt forteller at de får gode tilbakemeldinger både fra beboere og pårørende.

– Beboerne våre setter pris på å være ute når anledningen byr seg, og gir tilbakemeldinger om at det er godt. Pårørende setter stor pris på at vi legger til rette for å kunne være ute. De er også flinke til å ta med seg sine ut sjøl. Det skal så lite til, men kan bety så mye for den enkelte beboer å få være ute og nyte en fin vårdag, sier hun.

Positiv trend

Enhetsleder for pleie og omsorg i Fræna kommune, Karianne Vestavik, forteller at hun ser en positiv trend i Fræna.

– Jeg følger flere av sjukeheimene og omsorgssentrene på Facebook, og de legger stadig ut oppdateringer om at de er ute på aktiviteter. Farstad omsorgssenter legger blant annet ut bilder av eldre som koser seg i sola og er ute på sykkeltur og besøker dyr. Både Farstad og Bud omsorgssenter har samlet inn penger til elsykler hvor ansatte eller pårørende kan sykle på tur med beboerne, forteller hun.

Egen Stikk Ut!-post

Auretunet omsorgssenter har opprettet egne Stikk Ut!-poster.

– De triller sengeliggende beboere med seg ut og tar Stikk Ut-post. De skal også ha et eget 17. mai-tog i år. Å være ute har blitt skikkelig i vinden. Det er så artig å se. Ansatte, pårørende og lokale ildsjeler er skikkelig engasjerte. Det er utrolig viktig, sier hun.

Enhetsleder for pleie og omsorg i Fræna kommune, Karianne Vestavik, forteller at hun ser en positiv trend hos sjukeheima og omsorgssenterene i kommunen. Flere tar med de eldre ut. Foto: Privat