RAUMA: Det er 14 år siden Møre og Romsdal ble ett sivilforsvarsrike med én felles ledelse. I dag teller styrken 410 mannskaper fordelt på 16 operative avdelinger. Distrilktsledelsen holder til i Molde. I hele landet teller Sivilforsvarets styrke rundt 8.000 personer.

Flere av de mest omfattende oppdragene Sivilforsvaret har, handler om vakthold, sikring og rapportering ved skredutsatte fjellparti, som Veslemannen i Romsdalen og Åkneset i Stranda. Stranda er den siste operative avdelingen Sivilforsvaret har etablert.

I Rauma teller den operative gruppa 24 personer, pluss tre personer som driver med måling av stråling.

Ved Mannen dag og natt

– Oppdragene ved Mannen har vært omfattende, men lærerike. Vi har fått testet sambandsutstyr og annet teknisk materiell. Første høsten, i 2014, da vi hadde oppdrag ved Mannen, strakk det seg over ganske lang tid. Vi registrerte rundt 1.400 timeverk der. Vakthold og overvåking av områdene rundt Mannen har vært årvisse foreteelser. Vi har trukket inn mannskaper fra hele fylket til oppdraget. Mannskapene har hatt døgnkontinuerlig vakt, og rapportert til NVE og til politiet på nødnettet. Vi har vært den eneste offentlige etaten som har vært til stede både natt og dag, opplyser distriktssjef Jan Birger Kavli til Romsdals Budstikke.

Berømmer mannskapene

Kavli berømmer mannskapene som stiller opp på kort varsel. Seinest for noen dager siden stilte Sivilforsvaret med rundt 60 mannskaper for å hjelpe brannvesenet i Aukra.

– Vi har et godt samspill opp mot nødetatene. Når den økonomiske biten med godtgjørelser til mannskapene nå er bedret, slik at de får full lønnskompensasjon, vil motivasjonen for å stille opp og yte en innsats når vi får oppdrag, bli enda større. Vi er forberedt på nye oppdrag ved Mannen og andre steder i fylket der det blir behov for vår innsats, sier distriktsleder Jan Birger Kavli.