Laget Europas største

Med megatrappa som Melby Snekkerverksted har levert til Lade skole i Trondheim er eidebedriften allerede på god veg til å etablere seg i det store kommende «massiv tre»-markedet.
Trappefakta
  • Utvendig diameter 5,6 meter, trappebredde 1,8 meter.
  • Total høgde 11 meter. Trappa dreier 720 grader.
  • Til sammen 66 trinn inkludert hvilerepos, to i hver etasje.
  • Vangene har en jevn stigning også over hvilereposene. Dette fører til at vangene blir veldig høge. Målt vinkelrett på stigningsvinkelen er bredden 2,2 meter. Lengden på utvendig vange er 40 meter fra bunn til topp. Lengden på innvendig vange er 19 meter.
  • Trappevangene har en flate på 114 kvm. Vangene er 80 mm tjukke og er laminert sammen av 5 mm tjukk finer i gran. Til sammen har det gått med 1850 kvm. kryssfiner.
Nyheter

– Etter det vi har fått vite, er dette den største vindeltrappa i massivt tre som er laget i Europa. Den veier 7,5 tonn, dreier 720 grader og var en stor utfordring å lage for oss, sier daglig leder Bjørn Melby til Romsdals Budstikke.

Men bedriftens 22 ansatte har høstet mye kunnskap på denne jobben. Ifølge Melby satser de sterkt på å vinne innpass i det nye markedet og bruker nå mye tid og krefter på å lære seg å håndtere store prosjekt.

– Vi har fått tilskudd fra Innovasjon Norge for å forske fram ny kunnskap. Forskingen har vi stort sett gjort sjøl sammen med samarbeidsfabrikken i Tyskland, som laget de store vangene i buet limtre, forteller bedriftslederen.

I skuddet

Massiv tre er i skuddet. Den grønne tankegangen har inntatt også arkitekturen. Tre gir sunne bygg, og nå om dagen er det mange prosjekt på gang, både skoler, hotell og barnehager. Bedriften arbeider allerede med to nye oppdrag, pluss noen interessante forespørsler.

Åpner seg

– Dette er det største enkeltprosjektet vi har hatt i trappeproduksjon noen gang. Vi ser det begynner å bli populært med massivt tre i offentlige bygg, hotell og andre store bygninger. Det er et marked som vil passe oss bra. Ved å være først ute håper vi å få et forsprang. Dimensjonene på trappene er store, atskillig større enn i bolighus, som har vært vårt satsingsområde så langt.

Krevende

Men de store prosjektene, som kan komme opp i flere millioner kroner, gir utfordringer. Fabrikken har ikke så store maskiner som skal til og må foreløpig gjøre mye for hånd og bruke underleverandører.

De store vangene er laget av en produsent Melby har samarbeidet med lenge i Tyskland.

– Trappene er så store at de blir vanskelige å jobbe med når de lages av tre. En kommer ikke til med maskinelt utstyr, og mye må gjøres for hånd. En må finne lure måter å skru sammen de store delene og komme til med kran inne i trange bygg. Men vi hadde et godt samarbeid med entreprenøren, så alt gikk godt, forteller Melby.

Tysk ekspertise

Tyskerne, som har spesialisert seg på limtre, syntes det var spennende å være med på prosjektet. For å lage vangene, som veier hundrevis av kilo, laget de først en buet form og krysslimte så 20 sjikt med 5 millimeter tjukke granemner.

– Hvordan begynte «massiv tre»-reisen for Melby Snekkerverksted?

– Det startet med en jobb ved nye Romsdal videregående skole for Betonmast Røsand. Siden det er samme entreprenør som bygger Lade skole, regner jeg med at det er en sammenheng.

– Og nå skal dere utvide fabrikken?

– Å, jeg vet ikke det. Vi får vente litt og se. Det blir vel ikke mange som hiver seg på denne nisja, tror Melby.

Foreløpig vil de ikke utvide så de greier å lage vanger sjøl, men heller fortsette samarbeidet i Tyskland.

– Men hvis markedet tar av, kan det bli aktuelt å produsere store spesialdeler på Eide.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått på arbeidet som er utført?

– Reaksjonene har vært veldig positive. I et slikt bygg møtes mange fagområder, og vi har hatt mange av dem innom som har kommentert. Dette blir som et utstillingsvindu for oss, sier Bjørn Melby.

Trapper opp skreddersøm

Trappeprodusenten Melby på Eide etablerer like over nyttår en arena i Oslo.

Melby åpnet i Oslo

Trappeprodusenten Melby på Eide gikk inn i en ny epoke.


Jubileum og tysklandstur

Ved årsskiftet rundet bedriften 65 år, og det ble markert på skikkelig vis. Midt i en hektisk produksjonshverdag tok bedriftseieren med sine 22 ansatte på tur til Tyskland, der de besøkte Lübeck og Berlin. Det ble en trivelig tur.

Mer enn trappa

Melbys leveranse på Lade skole omfatter først og fremst den store vindeltrappa, men også en del andre element. Trappa har doble håndrekker i to høgder laget av eik. Håndrekkene finner en også langs glassvegger og i alle bitrapper – til sammen 300 meter.

Trappa har trinn av en hard gummitresort som kalles hevea. Den er valgt fordi den påvirkes minimalt av fuktighet. Alle trinn og opptrinn er belagt med linoleum. Trinnene har slitekant i aluminium fremst.

Henger i stålstag

Teknisk er en så stor trapp en stor utfordring. Tre er et levende materiale utsatt for svelling og krymping. Over 10 meter kan et trestykket endre seg flere centimeter. Derfor henger trappa i stålstag og er ikke fastgjort i bygget flere steder.

Arkitektens beskrivelse

Lars Schanche Bølviken i Eggen Arkitekter AS sier at trappa er det sentrale elementet i skolen, som binder elevareal sammen med fellesareal, kantine og idrettshall.

– Sammen med Trondheim kommune ønsket vi å gjøre noe spesielt ut av denne trappa. Skolen er en del av kommunens satsing på miljø, derfor er det utstrakt bruk av tre i bygget. Sjøl om vi visste det ville være krevende å bygge en så stor spiraltrapp i tre, ville vi veldig gjerne få det til.

Hele konstruksjonen henger i stag festet i takbjelker. Over trappa er det et stort overlys, som slipper dagslys ned i bygget. I tillegg har en britisk kunstner, som jobber med lys og farget glass, laget en utsmykning på toppen av trappa.

Fant Melby, og det ble gøy

– Vi undersøkte litt, og klarte ikke å finne tilsvarende tretrapper – verken i Norge eller internasjonalt. Derfor var det litt ekstra gøy å prøve å få den bygd. Det har vært en fornøyelse å samarbeide med Melby Snekkerverksted. De har vært kreative og løsningsorienterte, og levert et flott sluttprodukt, som skolen vil ha glede av i mange år framover. Vi er kjempefornøyde med resultatet, sier Bølviken.

Entreprenørens dom

Lade skole og idrettshall skal huse 700 elever fra 1. til 10. klasse. Bygget har et bruksareal på 11.000 kvm. og er bygd som passivhus med utstrakt bruk av massivtre i vegger, dekker, bjelker, søyler og trapper. Bygget overleveres til byggherren i disse dager og utomhusanlegget overleveres i mai. Skolen skal tas i bruk til høsten 2018.

– Sentralt i byggets kjerne, i vestibylen, har Melby levert trappa som binder tre etasjer sammen. Trappa har blitt et kunstnerisk element i bygget, forteller prosjektleder Hege Furunes i Betonmast Hæhre Trøndelag AS.

Samarbeidet på Romsdal vgs.

Planlegging av trappa har pågått sammen med Melby siden februar 2017. Montasjen ble ferdigstilt i februar 2018.

– Samarbeidet med Melby har fungert meget bra. Betonmast Hæhre har god erfaring med Melby som leverandør av massivtretrapper, da de også har levert trapp på Romsdal videregående skole som også var et prosjekt utført av oss, sier Furunes.