Sjekk tallene for din hjemkommune

Molde topper listen over viltpåkjørsler

Oktober markerer høysesongen for viltpåkjørsler. Demp farten og vis hensyn, melder Gjensidige.

Flest i Molde Flest viltpåkjørsler i fylket finner sted i Molde, med Averøy på andreplass.   Foto: Tom Fredrik Hess

Nyheter

Oktober innleder høysesongen for viktpåkjørsler, og tall fra Gjensidige viser at Møre og Romsdal er fylket hvor forsikringsbransjen mottar flest meldinger om dyrepåkjørsler. 20 millioner kroner har det kostet etter at 1000 bilister har kollidert med dyr i fjerde kvartal  løpet av de fem siste årene. Molde, Averøy og Aure er de tre kommunene som topper listen.

– Oktober er starten på høysesongen for viltkollisjoner rundt om i landet. Antallet kollisjoner går markant opp i de aller fleste fylker, sier Jan Fleinsjø, bilekspert og rådgiver i Gjensidige.

Mørke kvelder, sesongtrekk fra sommer- til vinterbeite og høstjakta er noen forklaringer på hvorfor høsten anses som høysesong.

Kjør saktere

Sammenstøt med store dyr som elg og hjort fører ofte til alvorlige personskader og store materielle skader. Spesielt hvis hastigheten er over 80 kilometer i timen. Høy fart gjør det også vanskeligere å oppdage og reagere i tide på dyr som er på vei inn i veibanen.

Meld fra

Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. De kan bli liggende i dagesvis og lide en smertefull død. Du har plikt til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt. Å etterlate skadde dyr er straffbart, skriver Gjensidige.

– Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir enkelt å starte søk. Kontakt politiet på 02800, de vil rekvirere viltnemda. Du risikerer ikke bonustap, og du trenger heller ikke å betale egenandel på forsikringen ved dyrepåkjørsler, sier Fleinsjø.

Gode råd

Dem farten i utsatte perioder på døgnet, vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien, fareskilt for dyr er utplassert langs veien for en grunn.

Oversikt over viltpåkjørsler i de ulike kommunene:

Møre og Romsdal
Molde82
Ålesund39
Kristiansund 58
Vestnes28
Rauma57
Nesset18
Midsund7
Sandøy-
Aukra21
Fræna59
Eide37
Gjemnes52
Averøy75
Stordal2
Sykkylven19
Skodje23
Sula9
Giske16
Haram34
Vanylven12
Sande11
Herøy7
Ulstein7
Hareid2
Volda17
Ørsta12
Ørskog5
Stranda14
Norddal3
Tingvoll52
Sunndal37
Surnadal47
Rindal12
Halsa25
Smøla2
Aure62
Sum964