Med seg hadde de Ole Kjell Talberg (56) fra Rauma kommune, som ga turgåerne et innblikk i geologien og instrumentene som overvåker fjellet.

Vi ble med på turen til den velkjente Mannen i Alnesdalen mandag. Fjellet som ble rikskjendis høsten 2014, da alle ventet på raset som aldri kom. Av de elleve turgåerne, var det tre turguider og åtte festivaldeltakere. Flere av de synes at det var gøy å besøke fjellet som «alle» snakket om. Venninnene Mari Hafsås (22) og Karoline Kilsti Vassenden (22) fra Ålesund, valgte turen som en forsiktig start på festivaluka.

– Det er kult å se fjellet alle har snakket om i media. Vi måtte også ha en lettere tur den første dagen, siden vi har vært i bryllup i helga og er slitne, sier Hafsås.

Gjørmete, men fornøyde

Allerede etter de første meterne av den sju kilometers lange turen, ble turgåerne møtt med gjørmete og glatte stier, som følge av regn og grått vær. Men selv med gjørmete regnbukser opp til kneet, og kontinuerlig regn, var det godt humør gjennom hele turen. Turleder Palmer Øverland (68), tok tid til spørsmål om plante- og fuglesorter underveis, og rikelig med tid til pauser.

– Da jeg gikk på ski her en gang, så jeg en hjort som gikk rett ned i dalen. Jeg skjønner ikke hvordan de får det til, forteller Øverland i pausen ved Alnessteinen.

– Det var godt hjort, sier en av deltakerne spøkefult, etterfulgt av latter fra resten av turgruppa. Det var et av flere gullkorn som fulgte med på turen og løftet stemningen.

Nøye overvåkning

Etter hvert som toppen nærmet seg, begynte installasjonene å komme til syne. GPS-antenner, lasere, borehull og web-kameraer er noe av de mange instrumentene som er med på å gi en nøye og kontinuerlig overvåkning av bevegelsene på Mannen. Utstyret skal kunne varsle om et ras minst 72 timer før et skred.

– Det vi står på nå er hjernen som samler all informasjon fra måleapparatene, og sender det til overvåkningssenteret som ligger i Stranda kommune, sier Ole Kjell Talberg.

Populære Veslemannen

Talberg har tatt del i arbeidet rundt Mannen, siden det første overvåkningsutstyret ble montert i 2009. Utstyret vedlikeholdes og forbedres jevnlig. Det var for to år siden at det ble installert flere radarer som oppdaget et parti som beveger seg mer enn resten av fjellet, i dag kalt Veslemannen.

– Veslemannen er i volum bare to prosent av den store Mannen. Oppmerksomheten den har fått er et forvarsel på hvor interessert media, og omverden er på det som skjer her. Det er en kjempeutfordring å gi informasjon til media, men vårt hovedansvar er ovenfor innbyggerne våre, forteller Talberg.

Lærerik tur

Palmer Øvergård har flere ganger gått opp til Mannen, men visste lite om overvåkningsutstyret han så på fjelltoppen.

– Jeg har brukt dette fjellet mye som jogge- og treningstur. Jeg hadde lite peiling på utstyret der oppe før i dag. Turen blir rikere når vi får informasjon på den måten. Det var mye av hensikten av å ta med Talberg, sier Øvergård.

Første turen

Med på turen var også festivaleventyrer Heather Ørbeck Eliassen (23), som har fått i oppdrag å oppleve mest mulig i løpet av uka, og synliggjøre festivalen gjennom sosiale medier. Mannen var første tur på programmet.

– Jeg skal innom 50 arrangementer, så det blir en travel uke. Mannen var en av turene jeg valgte selv, siden fjellet har fått mye blest i media og mange har hørt om, sier eventyreren.