En person er pågrepet etter kirkebrannen

Politiet i Møre og Romsdal har pågrepet en mann i 30-årene som de mener tente på Fiksdal kirke i Vestnes kommune onsdag kveld.
Nyheter

– Vi føler oss sikre på at vi har pågrepet riktig mann, sier operasjonsleder Trygve Ødegård i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Han forklarer at sporsøk med politihund og taktiske og tekniske undersøkelser førte til pågripelsen av mannen i 30-årene. Men han vil ikke avsløre hvilke funn som er gjort.

– Vi har gjort forskjellige funn. Vi har også snakket med flere vitner og innhentet informasjon. Og vi vil svært gjerne komme i kontakt med andre som kan ha informasjon, sier Ødegård.

Utvendige skader

Brannen i den 150 år gamle trekirken ble slukket like over midnatt natt til torsdag, en snau time etter at brannen ble meldt av kirkens naboer. Brannvesenet måtte rive mye av bordkledningen for å komme til og få bukt med brannen.

– Kirken har fått en del utvendige skader, men det skal ikke være noen større skader innvendig, sier Ødegård.

Han vil ikke kommentere opplysningene om at det er funnet en bensinkanne utenfor kirken, noe både Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke fikk bekreftet av brannvesenet på stedet.

– Alt tyder på at brannen er påsatt, sa også kirkeverge Olav Egil Tomren til Sunnmørsposten før det ble kjent at en mann er pågrepet for ugjerningen.

Naboer slukket

Det skal ha vært den første personen som kom til stedet, som fant bensinkanna og varslet om brannen. Flere folk fra nærområdet drev slukking på egen hånd før brannvesenet kom til stedet.

– Jeg har inntrykk av at de gjorde en god jobb med å holde brannen nede fram til vi kom til stedet, sier brannmester Nils Bjerknes til NTB.

Nesten 40 brannfolk fra Vestnes, Vatne og Tomrefjord deltok i arbeidet med å slukke kirkebrannen. Flere folk på stedet bar ting ut av kirken i håp om å berge inventaret, og kirkeverge Tomren bekrefter at verdigjenstander fra kirken ble brakt i sikkerhet.

Sjokkert ordfører

Fiksdal kirke er en trekirke fra 1866 som ligger i Fiksdal sogn i Indre Romsdal prosti. Kirken har langplan og 200 sitteplasser, ifølge Kirkebyggdatabasen.

Ordfører Geir Inge Lien (Sp) i Vestnes berømmer bygdefolket for innsatsen de gjorde for å begrense brannen. Han sier til Sunnmørsposten at han mottok meldingen om brannen med sjokk og vantro.

– Her er man både døpt og konfirmert. Her ligger våre kjære begravd. Kirken er et bygg både for glede og sorg gjennom generasjoner. Dette sitter dypt i folkesjela i kommunen, og ikke minst i bygda, sier Lien.