Det har kokt i sosiale medier og i leserinnlegg i Åndalsnes Avis de siste ukene (se undersak). Mannen som har provosert flere naturelskere i Rauma heter Odd Arne Blindheim, bosatt i Bergen. Han er leder i selskapet Rauma Utvikling AS, som eies av investeringsselskapet til Blindheim og investeringsselskapet til Trond Tystad, investor, utbygger og tidligere finansbyråd i Bergen. Blindheim kaller seg planlegger, utvikler og investor, med en rekke investeringer i inn- og utland. Disse gutta er fristet av Isfjorden.

– Forholdet mitt til Rauma er gjennom mange besøk i regionen, også et mangeårig engasjement i NCE Tourism Fjord Norway, og gjennom reiselivsutvikling i SIVA-systemet som styreleder i en næringshage med fokus på reiseliv, kultur, aktivitet og opplevelse. Jeg sitter også som eier og styremedlem i Norsk Kystkulturakademi, med fokus på kystkultur, bevaring av kystbygg og utdanning. Trond Tystad har lang erfaring fra tilsvarende planprogram, blant annet Myrkdalen Fjellandsby på Voss, Målselv Fjellandsby og Hallingskarvet Utvikling.

Naturen som ressurs

– Jeg er på vei over i en ny jobb og vil da lede en selskapsdivisjon i et internasjonalt selskap med ca. 20 milliarder NOK i forvaltningskapital innen eiendom. Vi tenker langsiktig og har ingen planer om å gå inn i en prosess som utfordrer naturen, men har fokus på å benytte den ressursen naturen er i forhold til bosetting, fritid, aktivitet og opplevelse, sier Blindheim til Romsdals Budstikke.

– Hva mener du om klimaet i ordskiftet som har vært i debatten om utbygging i Isfjorden?

– Jeg tror dette beror på et sterkt og ektefølt engasjement fra dem som framstår som motstandere. Vi, og jeg spesielt, må påta meg ansvaret for at noen av mine kommentarer har blitt oppfattet både provoserende og sågar kanskje sårende. Det har aldri vært hensikten, men dessverre ble personangrepene tidlig rettet mot meg og ikke mot saken. Da savner jeg de riktige argumentene. Jeg tror min historie og mine engasjement over tid beviser at det ikke er særlig grad til bekymring, jeg er like glad i naturen som både Stein P. Aasheim og Ida Siem.

– Vi har nok et ulikt syn på hva som er god balanse mellom bruk og bevaring, men i dialogen har alt hittil blitt veldig svart-hvitt. Vi arbeider ut fra en destinasjons fortrinn og forutsetninger for verdiskapning, da burde alle forstå at det å rasere naturen er å ødelegge næringsgrunnlaget. Det blir nok følelsesstyrt mer enn balansert dialog – og det tjener ingen hensikt. Den skadelidende part blir gjerne kommunen og regionen hvis den blir sett på som investor- og utviklingsfiendtlig. Det må vi alle unngå for enhver pris. Vi har blitt mottatt av en profesjonell kommuneledelse og administrasjon, og skal fortsette en god dialog med alle.

– Hva er det dere egentlig ønsker å få til i Isfjorden?

–Vi ønsker å få til en utvikling som skaper et varig og bærekraftig destinasjonsprodukt, rettet mot regionen og tilreisende. Vi ønsker å utvikle et helårsprodukt for friluftsliv og aktivitet uten at det går på akkord med natur og naturforvaltning. I Romsdal som i resten av Norge er naturen, i likhet med oljen og naturressurser i havet, våre viktigste eiendeler. Dette må forvaltes i en god plan for bruk og bevaring. I denne balansen mellom bruk og bevaring er det interessant å utvikle produkt som treffer både et lokalmarked i Molde, Kristiansund og Ålesund-regionen, men som samtidig kan skape verdier i form av helårs turisme og aktivitet for både lokale og tilreisende. Hele Møre og Romsdal er et svært attraktivt område for videre reiselivsutvikling og investeringer, ikke bare for oss, men også for mange andre. En kombinasjon av vekst i fastboende grunnet økt næringsgrunnlag gjennom reiseliv, hytte og lodge/hotellutbygging er et ønske, uten at vi har gått i detalj verken i forhold til volumer eller størrelser, driftsmodeller eller operatører når det gjelder Isfjorden.

– Hvordan tror du Isfjorden kan utvikles de nærmeste 10–20 år med tanke på vintersport og fjellturisme?

– Dette er et krevende spørsmål som vi ikke kan svare på alene. Dialog med kommunen, næringsliv, reiseliv og lokale ressurser bør kunne gi oss bedre svar. At utviklingen kommer er det ingen tvil om, den tvinger seg fram. Derfor er det viktigere at alle parter går i dialog framfor at enkeltinteresser står for sterkt på sine synspunkt. Da er det bedre at motstanderne gir saklige innspill og er innstilt på dialog, og da gjelder det like godt for dem som for oss å gå inn i den dialogen med åpent sinn. Isfjorden og hele Rauma samfunnet har unike muligheter for utvikling. Det er ikke opp til bare oss, men til kommune, politikere, investorer og øvrig næringsliv å definere. Regionen er allerede sterk innen reiseliv, men har et stort potensial innen varig verdiskapning om mulighetene forvaltes rett. Det er absolutt mulig å få til, mener kontroversielle Odd Arne Blindheim