Sier det ikke var Trollstigen-nei som var årsaken

– Top Gear var klar for å kjøre i Trollstigen etter gjeldende regler.

Greit i Trollstigen – Den norske søkeren til Top Gear sa til meg at det ikke var så nøye i Trollstigen, det var godt nok med fartsgrensene der. Det sa de til meg i telefonen, forteller lensmann i Averøy, Stig Lyngstad.  Foto: Erik Birkeland (arkiv)

Nyheter

Rauma-lensmann Andreas Hustad har fått mye pepper i sosiale medier etter at det denne helga ble kjent at han sa nei til Top Gears forespørsel om å få kjøre over fartsgrensene.

Derfor droppet Top Gear nordvestlandet

Fikk det ikke som de ville.


Turistattraksjoner

Teamet bak det verdenskjente BBC-programmet hadde planer om å gjøre innspillinger på Atlanterhavsvegen i Averøy kommune, i tillegg til Trollstigen, Måndalstunnelen og Vågstrandatunnelen i Rauma. Dette skulle skje lørdag 28. og søndag 29. mai.

De fikk innvilget søknadene om å stenge de aktuelle vegstrekningene under innspillingen, men lensmann Andreas Hustad skrev at det forutsatt at fartsgrensene ble overholdt. Dette gjaldt vegene i Rauma kommune.

Ifølge frilansjournalist Erik Hattrem førte dette til at Top Gear trakk seg fra planene kvelden før innspillingen skulle starte.

- Jeg har ikke fullmakt

Lensmann i Rauma sier han ikke har mulighet til å gi dispensasjon på fartsgrensa.


Greit i Trollstigen

Top Gear-teamet fikk imidlertid aldri et formelt svar på søknaden om å midlertidig oppheve fartsgrensa på Atlanterhavsvegen. Det kan like godt være dette som gjorde at de trakk seg fra innspillingen, tror lensmann i Averøy, Stig Lyngstad. Det var han som fikk ansvaret for å gjøre vurderingene for denne vegstrekningen.

– Den norske søkeren til Top Gear sa til meg at det ikke var så nøye i Trollstigen, det var godt nok med fartsgrensene der. Det sa de til meg i telefonen, forteller Lyngstad til Rbnett.

Det er 80-sone i Trollstigen. De fleste svingene vil være vanskelig å gjennomføre i høyere hastighet enn 30-40 kilometer i timen – uansett hvilken bil du bruker.

– Top Gear var klar for å kjøre i Trollstigen etter gjeldende regler. Det kunne like gjerne være at de manglet svar for Atlanterhavsvegen som gjorde at de avlyste, sier Lyngstad.

Politiets feil at Top Gear avlyste?

Dokumenter ble liggende uten å bli behandlet.


– Litt sært

Averøy-lensmannen synes det hele er blitt vondt – og dumt.

– Kjøretøyene var her, de var observert på Atlanterhavsvegen, sier han, og forteller at Top Gear trakk seg uten forvarsel i sju-åtte-tida på fredagskvelden.

– Det er litt sært når de bare drar igjen, men dette er deres avgjørelse, sier Lyngstad.

– Jeg snakket med Statens vegvesen på mandag, og heller ikke de visste hvorfor Top Gear trakk seg.

LEDER MANDAG 6. JUNI

Top Gear og fart i Trollstigen

«Det virker som om lensmannen i Rauma tok en riktig avgjørelse.»


BBC svarer

Top Gear og BBC bruker stedlige representanter for å bistå i produksjonene. Søknadene til Statens vegvesen og politiet ble sendt fra Steve Røyset i Ålesund. Han vil ikke fortelle hva som var årsaken til at de trakk seg få timer før innspillingen.

– Det kan jeg ikke si noe om. Da må du snakke med BBCs presseavdeling, er hans svar til Rbnett.

Philip Fleming i BBCs kommunikasjonsavdeling vil imidlertid ikke gå inn på hva som var den konkrete årsaken til at de trakk seg.

– Top Gear er en løpende produksjon, og det er ikke uvanlig at filmplanene endres i en slik type programserie, sier Fleming til Rbnett, og legger til at denne konkrete endringen ikke vil påvirke programmene som går nå.

– Top Gear vil fortsatt komme til Norge, sammen med mange andre spennende innspillingssteder rundt om i verden, og vi gleder oss til å besøke denne storslagne delen av verden med noen fremragende biler snart.


«Top Gear» til Atlanterhavsveien

Fredag skal det populære bilprogrammet filme på Nordmøre.

 

«Top Gear» avlyser

Kommer ikke til Atlanterhavsvegen fredag likevel.