Lørdag kveld 9. april hadde programmet «Norges Tøffeste» premiere på NRK1.

En av årets deltakere er håndballspiller Christine Rishaug (29) fra Molde. Sammen med ni andre bor hun i en mørk bunker på Hegra festning.

I løpet av seks programmer skal deltakerne konkurrere i oppgaver som krever sterk fysikk og psykisk styrke.

- Liker å se at mennesker lider

I likhet med programmets første sesong, får også årets sesong kritikk for forholdene deltakerne lever under.

Professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, sier til Dagbladet at denne type underholdning ikke passer seg på TV i beste sendetid.

- Jeg tenker at dette er underholdning som er rettet mot spesielt interesserte som liker å se at mennesker lider. Jeg synes ikke at allmennkringkasterne skal bidra til det, sier Mørch til Dagbladet.

Frivillig å delta

Rishaug synes professorens kritikk er satt på spissen.

- Vi visste godt at «Norges Tøffeste» ville by på store utfordringer. Innspillingen varte bare i én uke. For å få alle deltakerne på bristepunktet, måtte de derfor ta vekk det mest nødvendige som mat og søvn.

Hun sier til Rbnett at deltakerne når som helst kunne trekke seg, og at det var frivillig å delta.

- Vi hadde jo gjort oss opp noen tanker på forhånd om hvordan de kunne gjøre det mest mulig ubehagelig for oss. Dette greide de ganske bra, men siden flesteparten visste noenlunde hva vi gikk til, tar jeg ikke denne kritikken så veldig tungt.

- Ikke verre enn forventet

Nøyaktig hva de hadde meldt seg på, visste de likevel ikke før innspillingen hadde begynt.

- Alle konkurranser og utfordringer kom uten forvarsler, men de psykiske påkjenningene var ikke verre enn forventet. De som hadde sett den første sesongen av programmet, hadde fått et godt innblikk i hva konseptet var: Å se hvordan kroppen og psyken reagerer under tøffe forhold uten.

- Hva overrasket deg mest under oppholdet?

- Hvordan jeg oppførte meg uten mat og søvn. Jeg ble mye mer kjent med hvordan psyken min fungerer under slike forhold, siden jeg aldri har prøvd dette tidligere. Det skal sies at vi fikk sove litt av og til, da. Det var ikke slik at vi ble holdt våken alle døgnets 24 timer.

Roser NRK

Til Dagbladet sier Therese Fostervold Mathisen ved Norges Idrettshøgskole at flere realityprogrammer er kritikkverdige, mye på grunnlag av at det lages underholdning av ekstreme situasjoner.

- Forstår du denne kritikken?

- Ja, på en måte - men igjen er det helt frivillig å delta. Jeg synes heller ingen av deltakerne har blitt fremstilt feil i forhold til hvordan jeg kjenner de. Jeg har sett alle episodene, og vi hadde mulighet til å snakke med de som har ansvaret for programmet dersom det var noe vi ikke likte eller ville forandre på. Vi har alle fått tilsendt førsteutkastene, sier Rishaug.

- Jeg synes NRK har gjort en veldig god jobb, og at alle har blitt fremstilt på en ærlig og rettferdig måte. Det eneste jeg savner er enkelte situasjoner som ikke det var plass til i episodene, men som betydde mye for oss i bunkeren, fortsetter hun.

538.000 seere så premieren

«Norges Tøffeste» skulle i utgangspunktet sendes på mandager, men endte opp med beste sendetid på lørdager. Over en halv million fikk med seg premieren av NRK-programmet.

- Det er fantastisk at det er en så stor interesse blant befolkningen. Det er gøy at folk får se hva vi har utfordret oss selv med, og at vi samtidig har laget et kult program.

Rishaug innrømmer at det er veldig rart å se seg selv på riksdekkende TV.

- Jeg er jo vant med å se meg selv spille håndball, men det er annerledes å måtte snakke med et kamera opp i ansiktet. Under konkurransene merket jeg likevel ingenting til hverken kameraene eller dronene som fulgte oss, sier hun, og fortsetter:

-Det er artig å se episodene sammen med mange av vennene mine, slik at jeg får høre og se deres reaksjoner. Jeg for min del synes det egentlig er litt kleint, så jeg har alltid en pute i nærheten.

I første epsiode måtte deltakerne blant annet trekke en betongstein fem kilometer. Foto: NRK
Etter en natt nesten uten søvn, måtte deltakerne kjempe i fribryting i en gjørmete bløtmyr. Her har Rishaug møtt Mari Heksem Olsen. Foto: NRK