Først på ski ned Mannen

Ola Hovdenak fikk førstenedkjøring på nordsida av fjellet Mannen denne helga.

Ola Hovdenak på veg ned fra toppen av Mannen.  Foto: Bård Smestad / Friflyt.no

Ola Hovdenak på veg ned fra toppen av Mannen.  Foto: Bård Smestad / Friflyt.no

Nyheter

Det er nettstedet Friflyt.no som melder dette.

Ola Hovdenak og Bård Smestad tok turen til fjellet Mannen i Rauma søndag sist helg, etter å ha sett at forholdene for brattkjøringa var tilnærmet perfekte i området.

Fjellet Mannen har blitt kjent etter at en del av fjellet har truet med å rase. Hovdenak og Smestad sier Friflyt at spesielt Hovdenak har siklet etter å kjøre denne ruta i mange år. Ingen av dem har hørt om andre som har kjørt ned til Romsdalen fra Børa-platået på Mannen tidligere.

- I Kjerringfonna var det gode snøforhold. Vi kunne håpe på enda bedre forhold ned nordsiden siden den ligger enda mer i le for vær og vind. Vel fremme bestemte Ola Hovdenak og jeg oss for å prøve, sier Bård Smestad til Friflyt.no.

Slik beskriver Smestad nedkjøringa fra Mannen:

- Fra 1260 moh til 1160 moh var det en flanke med mye fin snø og 50 graders helning. Det føltes veldig bratt siden vi så rett ned i en over 1000 meter dyp avgrunn. Vi beveget oss nedover med kontrollerte svinger. Vi hadde perfekte snøforhold for brattkjøring i dette partiet noe som er veldig greit siden det var eksponert!  Fra 1160 moh og 50 høydemeter ned dukket det opp flere formasjoner og vi målte 47 graders helning. På ca 1100 moh ble terrenget brattere, 50 grader pluss. På 1050 moh ble videre fremdrift stanset av et klippeparti med en del is. Etter noen vurderinger frem og tilbake bestemte vi oss for å finne frem stegjern og isøkser for å klatre ca 15 meter ned skikjører venstre og videre inn høyre og ned på en større flanke. Etter klatringen var det på med ski igjen og vi kunne slippe på med større svinger over noen partier med is-skare og andre partier med ca 5 cm nysnø på hardt underlag. Ca 45 graders helning ned til 850 moh. Herfra dro vi skikjører venstre inn i hovedrenna som målte ca 40 grader helning. I renna hadde vi det vi greit kan kalle vekslende drittføre. Renna slakket av fra 500 moh og etter det var det påskeføre ned til steinur og krattskog.

Ola Hovednak og Bård Smestad før nedkjøringa.  Foto: Bård Smestad / Friflyt.no

 

Ola Hovednak og Bård Smestad før nedkjøringa.  Foto: Bård Smestad / Friflyt.no